020 530 0160

De privacy perikelen rondom Yahoo

Gepubliceerd op 19 oktober 2016 categorieën , ,

De onthulling van een gigantische hack uit 2014, waarbij privégegevens van 500 miljoen gebruikers werden gestolen, en ophef over het doorzoeken van privémails op verzoek van Amerikaanse inlichtingendiensten. Twee grote privacy issues bij het internetbedrijf afgelopen maand die niet onbestraft zullen blijven: zo zijn de gebeurtenissen van invloed op de verkoop van het bedrijf aan Verizon komend jaar en heeft de Nederlandse privacy zoekmachine Ixquick gezegd de samenwerking met Yahoo te stoppen als gevolg van de hack.

Hack
Op 22 september heeft Yahoo in een verklaring bevestigd dat de gegevens van ongeveer 500 miljoen gebruikersaccounts in 2014 door hackers zijn gestolen. De gegevens betreffen mogelijk de namen, emailadressen, telefoonnummers, geboortedata, wachtwoorden en – in sommige gevallen – de veiligheidsvragen en –antwoorden van de gebruikersaccounts. Volgens lopend onderzoek gaat het niet om betaalgegevens of informatie over rekeningnummers. De getroffen gebruikers zijn door Yahoo op de hoogte gesteld van de hack. Verder zijn zij verzocht hun wachtwoord aan te passen en alert te zijn op verdachte e-mails met bijlagen.

Volgens Yahoo is er sprake van hackers die zijn gestuurd door een overheid. Om welk land het specifiek gaat is niet bekendgemaakt.

Doorzoeken e-mails
Nog geen twee weken na de bevestiging van de grootschalige hack raakte Yahoo opnieuw in opspraak. Het internetbedrijf zou afgelopen jaar software hebben ontwikkeld om e-mails van gebruikers te scannen op informatie aangeleverd door de FBI en NSA. Volgens veiligheidsexperts is dit de eerste keer dat een Amerikaans internetbedrijf gehoor geeft aan het verzoek van een inlichtingendienst om alle inkomende berichten te doorzoeken, anders dan het doorzoeken van opgeslagen berichten of het real time scannen van een klein aantal. Yahoo heeft laten weten zich aan de wet te houden en heeft verder niet willen reageren, zo meldt Reuters.

Gevolgen
Verizon heeft eerder dit jaar een overnameakkoord bereikt met Yahoo. De Amerikaanse provider moet op grond hiervan 4,8 miljard dollar betalen voor het internetbedrijf. Met de overname krijgt Verizon naast Yahoo ook Flickr en Tumblr in handen. Vorige week heeft Verizon echter verklaard dat de hack van grote invloed kan zijn op de overnamedeal van Verizon. Zo zou Verizon het bod met een miljard dollar willen verlagen.

Ook andere bedrijven zouden het vertrouwen in Yahoo verliezen. Zo heeft het Nederlandse bedrijf StartPage de samenwerking met Yahoo deze week stopgezet, waardoor de zoekresultaten van Yahoo worden verwijderd uit de meta-zoekmachine Ixquick.eu. Volgens de CEO van StartPage, Robert Beens, zullen meer bedrijven volgen: “We zijn niet de enige die verontrust zijn door het gebrek aan openheid van Yahoo over grote privacyschendingen. Ook al hebben de banden van Yahoo met de Amerikaanse overheid vanwege onze strenge privacymaatregelen en onze locatie buiten de Amerikaanse jurisdictie geen invloed op Ixquick, vinden we het niet langer fijn om met ze samen te werken.” De gebeurtenissen afgelopen maand illustreren volgens Beens waarom zo belangrijk is voor klanten dat bedrijven buiten de VS zijn gevestigd.

Marissa Mayer, CEO van Yahoo, blijft echter vol vertrouwen ‘niet alleen in de waarde van onze business, maar ook in de waarde die producten van Yahoo vertegenwoordigen in het leven van onze gebruikers’. Zij schreef dit deze week in het verslag over de meevallende kwartaalcijfers van het bedrijf.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen