020 530 0160

De E-gulden, de nieuwe munt van Nederland?

Gepubliceerd op 4 april 2014 categorieën , , ,

Na de IJslandse variant op de Bitcoin (de Auroracoin) krijgt ook Nederland  haar eigen virtuele munteenheid/cryptocurrency. Studenten hebben onlangs de Electronic Gulden – of de E-gulden –  ontwikkeld. Deze open source peer-to-peer cryptovaluta is (volgens de ontwikkelaars) een statement tegen de financiële crisis en het wanbeleid van de Nederlandse overheid.

Als stimulans zal de eerste 50% van de maximaal 21 miljoen E-guldens gratis (aan Nederlanders) worden weggegeven. De distributie is 30 maart jl. van start gegaan. Door het overmaken van 1 cent wordt geverifieerd of iemand van Nederlandse komaf is en kan men 50 E-guldens claimen. Op deze manier zal (zo zeggen de ontwikkelaars) de nieuwe virtuele munt op de lange termijn massaal geaccepteerd worden en zal de Nederlandse bevolking meer kennis opdoen over het bestaan en het gebruik van cryptovaluta. De overige E-guldens zullen net als bij Bitcoin door iedereen kunnen worden gemined. Op het moment van schrijven is 3.7% van de E-guldens uitgegeven.

Dat de Nederlandse bevolking (en vooral de overheid) meer kennis op moet doen van cryptovaluta blijkt wel uit een persbericht van de politie dat een ‘illegaal Bitcoinproductiebedrijf’ is opgerold. In het persbericht werd gesproken van ‘illegale productie van Bitcoins’. Bij nader inzien is het persbericht aangepast en heeft het OM aan webwereld laten weten dat het een hele nieuwe wereld voor ze is, en de Officier die wél alles weet niet bereikbaar was. Wellicht is het verstandig voor de overheid/politie om een paar E-guldens te claimen zodat ze meer verstand van zaken krijgen.

Of de E-gulden een succes wordt hangt natuurlijk af van de graad van acceptatie door de Nederlandse burger. We zullen dit dus moeten afwachten. Echter, het aanbod van alternatieve cryptovaluta is enorm gestegen (zie hier een overzicht) en er zullen in de aankomende tijd nog genoeg nieuwe virtuele munten op de markt komen. Het is dus nog maar de vraag of de E-gulden een succesverhaal wordt.

Auteur: Robert Kreuger

Bron: www.e-gulden.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen