020 530 0160

De BTW-spagaat tussen boeken en e-books

Bol.com gaf onlangs aan dat de verkoop van e-readers flink is gestegen. Het is echter nog maar de vraag of de verkoop van digitale boeken echt aan zal slaan. In deze week van Prinsjesdag werd namelijk ook het Belastingplan 2010 uit de doeken gedaan. Opvallend is dat het BTW-tarief op e-books 19% blijft, terwijl het BTW-tarief op boeken en ‘fysieke dragers’ van digitale boeken 6% is. Geen stimulans voor de digitale distributie van informatie dus…

Het idee was om het lage btw-tarief van 6% ook te laten gelden voor het kopen van downloads van boeken. In het Belastingplan 2010 is dit echter niet opgenomen. Het lage btw-tarief geldt volgens dit plan namelijk alleen voor “alle andere dan papieren fysieke dragers waarop de inhoud van een boek is aangebracht”. 

Gevolg van dit tweeslachtige beleid is dat er een vreemde spagaat ontstaat: Digitale boeken als download zullen 11% duurder zijn dan precies dezelfde bestanden op cd-rom of usb-stick.

Het Ministerie van Financiën stelt dat het verschil is gelegen in de implementatie van de Europese btw-richtlijn. Deze richtlijn maakt een onderscheid tussen goederen en diensten: het ter download aanbieden van een digitaal boek via het internet is een elektronische dienst; het verkopen van een cd-rom met precies dezelfde bestanden via het internet is het leveren van een goed.

De eerste kritieken op dit beleid zijn niet mals: nadelig voor consumenten, concurrentievervalsing en het ontmoedigt innovatie.

Kortom, de stimulans voor de digitale distributie van leesmateriaal zal nog even moeten wachten op Europa…

Lees hier het bericht.

Bron: webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen