020 530 0160

Dataretentie Richtlijn volgens NGO’s en ISP’s in strijd met de mensenrechten

Gepubliceerd op 9 april 2008 categorie├źn , ,

43 non-gouvernementele organisaties en internetproviders uit 11 Europese landen hebben gisteren in een brief aan het Europese Hof van Justitie gevraagd om de vernietiging van de Dataretentie Richtlijn. Deze richtlijn verplicht internetproviders en telecombedrijven om gebruikers- en verkeersgegevens ten behoeve van opsporingsdoeleinden ten minste zes maanden op te slaan.De brief dient als ondersteuning van de procedure tegen de richtlijn die door Ierland is ingesteld bij het Hof. Ierland heeft op formele gronden bezwaar gemaakt tegen de richtlijn. Naast deze formele bezwaren is de richtlijn volgens de ondertekenaars ook in strijd met de mensenrechten, in het bijzonder het recht op de persoonlijke levenssfeer, het briefgeheim, de vrijheid van meningsuiting en het recht van ISP’s om vrij te beschikken over hun eigendommen.


 


Bits of Freedom en XS4ALL hebben de brief ook ondertekend. XS4ALL uitte kort geleden nog in een open brief aan de Tweede Kamer haar bezwaren tegen het wetsvoorstel voor de implementatie van de Dataretentie Richtlijn. In dit wetsvoorstel Bewaarplicht Telecommunicatiegegevens is een bewaarplicht van 18 maanden is opgenomen.


Lees hier het hele bericht en lees hier de brief.


 

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Chloe Chui

publicaties

Gerelateerde artikelen