020 530 0160

Cybersquatting in 2008 op recordhoogte

Gepubliceerd op 16 maart 2009 categorieën , , , ,

In 2008 is het aantal zaken dat bij WIPO (World Intellectual Property Organization) is aangespannen wegens het registreren van domeinnamen met namen die anderen toebehoren gestegen tot een recordhoogte van 2239 klachten. Dit zogenoemde “cybersquatting” komt steeds vaker voor. Domeinnamen met bekende handelsnamen of merken worden weggekaapt voor de neus van de rechtmatige eigenaar op die naam. Zo zijn afgelopen jaar bijvoorbeeld zaken geweest over eBay, Scarlett Johansson, Arsenal, Google en Nestlé.

In de toekomst zal cybersquatting alleen maar meer voorkomen, zeker nu ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) van plan is om een groot aantal nieuwe top-level-domeinen uit te geven, om aan de grote behoefte van namen op internet tegemoet te komen. Door deze uitgifte wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om www.weblog.solv of www.wouter.dammers te gebruiken. Dit betekent echter dat het voor de eigenaren van de namen veel extra werk oplevert om na te gaan of hun naam niet ergens wordt gebruikt door iemand die er geen recht op heeft.

WIPO werkt nauw samen met ICANN om juridische conflicten over nieuwe top-level-domeinen bij voorbaat te voorkomen. Wie heeft bijvoorbeeld recht op het domein .apple? Is dat het bedrijf Apple, of moet ‘apple’ als normaal gebruikt Engels woord toch voor iedereen beschikbaar blijven? Het mag duidelijk zijn dat het bedrijf Apple daar de nodige bezwaren tegen zal hebben. Handelsnamen die geen andere betekenis hebben, zoals Sony of Philips, zijn gemakkelijker te beschermen tegen cybersquatting. WIPO zal samen met ICANN zorg dragen voor een speciale procedure bij de uitgifte van de nieuwe top-level-domeinen, zodat cybersquatting zoveel mogelijk bij voorbaat wordt voorkomen.

Lees hier het bericht.

Lees hier meer.

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen