Het cyber commando van Defensie, dat in september is opgericht, kan vanaf volgend jaar mee op missies naar het buitenland. Het Defensie Cyber Commando (DCC) wordt daarmee ‘operationeel’, zo meldt met ministerie van Defensie.
Hoewel Defensie al cybercapaciteiten had voor defensieve taken en inlichtingen, wordt cyber met het DCC volledig onderdeel van militaire operaties. De cybereenheid moet eigen digitale netwerken beschermen, maar krijgt ook offensieve cybercapaciteiten. De noodzaak voor deze capaciteiten is gelegen in de toename van digitale spionage. Minister Hennis-Plasschaert van Defensie zei eerder dit jaar dat deze dreiging steeds agressiever en geavanceerder wordt.
Het cyber commando concentreert zich op de volgende drie gebieden van digitale veiligheid:
– Verdediging. Alle digitale systemen moeten veilig zijn voor aanvallen en spionage.
– Inlichtingen. De krijgsmacht moet op de hoogte zijn van bedreigingen in de digitale omgeving. Die bedreigingen komen zowel van binnenuit als van buitenaf. Het cyber commando moet kunnen infiltreren in systemen van derden om informatie over cyberdreigingen te verkrijgen.
– Aanval. De krijgsmacht kan digitale systemen van tegenstanders aanvallen, manipuleren of uitschakelen. Tegenstanders kunnen andere landen zijn, maar ook (terroristische) organisaties of hackers.
Volgende maand doet het cyber commando al mee aan de jaarlijkse NAVO-oefening ‘Cyber Coalition’. Tijdens deze oefening wordt een missie nagespeeld waarbij militaire systemen van de participerende NAVO-landen digitaal worden aangevallen.
De DCC wordt ondergebracht in de Frederikkazerne in Den Haag. Vanaf 2022 worden daar ook de AIVD en MIVD ondergebracht. Op deze manier kan de capaciteit op cybergebied zoveel mogelijk worden gebundeld.