020 530 0160

CvdM: voornemen boete NPO wegens Trijntje’s CD

Gepubliceerd op 9 april 2008 categorieën 

Het Commissariaat voor de Media (“CvdM”), de instelling die de kwaliteit, onafhankelijkheid en diversiteit van het aanbod via radio, televisie – en binnenkort ook andere audiovisuele mediadiensten – moet waarborgen, is voornemens een boete op te leggen aan de NPO (“Radio 2”).

Trijntje Oosterhuis’ nieuwe CD ‘The Look of Love’ bestaat uit covers van nummers van Burt Bacharach, over welke artiest Radio 2 ook een project had lopen. Vandaar dat het station en platenmaatschappij EMI een samenwerking aangingen. Die samenwerking ging echter volgens het CvdM te ver. Er werd door Radio 2 ‘meer dan normale aandacht aan de CD geschonken’.

Onder meer verleende Radio 2 een merklicentie ten behoeve van het gebruik van het logo op het cd-hoesje van waarvoor Radio 2 vier procent van de royalty’s ontving. Radio 2 had verder de voor haar eigen programmering gereserveerde tijd met het Metropole Orkest ingezet ten behoeve van de opnames met Trijntje. Ook werd € 37.966, – van de productiekosten van de registratie van het concert op 16 november 2006 betaald.

Verder werden verscheidende singles van de CD gedurende de laatste maanden van 2006 als ‘primeur’ en ‘paradeplaat’ gedraaid en werd het album rond de officiële release datum uitgeroepen tot ‘week CD’

Al deze activiteiten bij elkaar genomen zijn volgens het CvdM in strijd het dienstbaarheidsverbod zoals dat voortvloeit uit artikel 55 van de Mediawet waarin is bepaald dat de publieke radio- en televisie omroepen zich niet dienstbaar mogen maken aan het maken van winst door derden. In beginsel mag een CD best geplugd worden door de publieke omroep, maar er is een grens. Die grens wordt bereikt wanneer er geen sprake meer is van normaal economisch handelen, maar er meer dan normale winst wordt gemaakt, zo volgt uit de rechtspraak. Non-commercialiteit van de publieke omroep is uitgangspunt.

Lees hier het hele bericht.

Bron: Commissariaat voor de Media
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen