020 530 0160

Conclusie AG in Google Adwords zaak

Gepubliceerd op 23 september 2009 categorie├źn , , , ,

Reikhalzend is uitgekeken naar de conclusie van advocaat generaal Poiares Maduro in de Europese Google Adwords zaak. De Franse Cour de cassation heeft het Europese Hof gevraagd of Google merkinbreuk pleegt door Adwords ter beschikking te stellen aan adverteerders, en of Google aansprakelijk kan worden gesteld voor de in Adwords getoonde inhoud.

De AG concludeert (samengevat) dat Google geen merkinbreuk pleegt door adverteerders de mogelijkheid te bieden met merken overeenkomende zoekwoorden te selecteren. Dit gebruik van de merken is immers beperkt tot de selectie van zoekwoorden binnen Adwords en heeft alleen betrekking op Google en de adverteerders. Daarbij worden geen waren of diensten verkocht aan het grote publiek. Dit gebruik kan derhalve niet worden aangemerkt als gebruik van het merk voor dezelfde of soortgelijke waren. Ook de adverteerders plegen geen merkinbreuk door in Adwords met merken overeenkomende zoektermen te selecteren.

Ook het laten verschijnen van advertenties als wordt gezocht op met merken overeenkomende zoekwoorden, vormt geen merkinbreuk. Gebruikers zullen niet verward raken bij uitsluitend het verschijnen van advertenties na het invoeren van een zoekwoord, daarvoor moeten ze eerst de inhoud van de sites zien.

Google kan echter wel aansprakelijk zijn als de in Adwords getoonde inhoud een merkinbreuk bevat. Google heeft immers een direct financieel belang bij de in Adwords getoonde inhoud: zij krijgt betaald per klik op de in Adwords getoonde advertenties. Google is in dat geval niet neutraal ten opzichte van de in Adwords getoonde informatie, en kan zich dus niet beroepen op de vrijstelling van aansprakelijkheid voor hosting providers waarin de richtlijn elektronische handel voorziet.

Het is de vraag of het Europese Hof de AG zal ‘volgen’. Het Hof is niet gebonden aan de conclusie van de AG. Het Hof zal naar verwachting over enkele maanden uitspraak doen.

Bron: http://curia.europa.eu
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen