020 530 0160

Censuurrichtlijnen Facebook gelekt

Gepubliceerd op 24 mei 2017 categorieën ,

Als je ooit een Facebookbericht bij Facebook hebt gerapporteerd, bijvoorbeeld vanwege de gewelddadige inhoud, dan is er een grote kans dat – tot je grote verbazing – Facebook in een kort berichtje aangeeft niet op te zullen treden, terwijl je misschien ook een keer hebt meegekregen dat een onschuldige foto of video, wegens schending met “vage” Facebookrichtlijnen is verwijderd.

Tot op heden, heeft Facebook die richtlijnen geheim weten te houden, met name om te voorkomen dat Facebookgebruikers manieren zouden verzinnen om te voorkomen dat content onder ogen van Facebook kon komen en daarmee wellicht verwijderd zou worden. Maar nu heeft de Britse krant, The Guardian, haar handen weten te leggen op deze richtlijnen en op haar website gepubliceerd.

Daaruit blijkt meteen wat velen van ons waarschijnlijk al heel lang dachten: het beleid van Facebook is willekeurig en inconsistent. Je mag bijvoorbeeld wel zeggen: “Kick a person with red hair”, “let’s beat up fat kids” of zelfs “to snap a butch’s neck, make sure to apply all your pressure to the middle of her throat”, maar niet “someone shoot Trump”. Zodra een geweldsoproep concreet is (gericht op een concreet persoon), is het verboden. Video’s van abortussen staat Facebook toe, zolang er maar geen naakt in voorkomt. Daarnaast mag je een zelfmoord(poging) livestreamen, omdat Facebook “doesn’t want to censor or punish people in distress”.

Ook The Guardian bevestigt dat veel moderators moeite hebben met de richtlijnen, die vaak ook tegenstrijdig zijn. Facebook lijkt  nauwelijks om te kunnen gaan met haar almaar groeiende macht. Het afgelopen heeft Facebook enige tijd onder vuur gelegen vanwege het verwijderen van de iconische nieuwsfoto van het ‘napalmmeisje’ omdat het Vietnamese oorlogsslachtoffer naakt is.

Bron: theguardian.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Lora

publicaties

Gerelateerde artikelen