020 530 0160

CDA wil actie tegen typosquatting

Gepubliceerd op 22 augustus 2008 categorieën ,

CDA Kamerlid Mirjam Sterk heeft minister Rouvoet van Jeugd en Gezin gevraagd actie te ondernemen tegen “tikfoutdomeinen”. Een tikfoutdomein is een domeinnaam die geregistreerd wordt in de wetenschap dat internetgebruikers een tikfout kunnen maken bij het intypen van een domeinnaam in de adresbalk, bijvoorbeeld gooogle.nl. De houder van zo’n domeinnaam plaatst meestal een pagina met gesponsorde advertenties, waardoor hij geld verdient iedere keer dat “zijn” tikfout wordt gemaakt. Deze praktijk word ook wel typosquatting genoemd.


Typosquatting is al lange tijd een bekend fenomeen op het internet. Vaak gaat het om tikfouten in de namen van populaire websites, zoals Google of Startpagina. Nog kwalijker is wanneer het gaat om websites gericht op kinderen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de domeinnaam sesamstaat.nl. Kinderen die op zoek zijn naar de website van het populaire kinderprogramma maar een tikfout maken, komen terecht op een website met advertenties; zowel voor sesamstraat liedjes als voor pornofilms.


“Dit is echt ziek”, vindt kamerlid Sterk. “Je kind wil een tekening downloaden op Sesamstraat.nl, en hij zit opeens op een site waar hij nog lang niet aan toe is. Wat bezielt mensen?”


Voor de “echte” Sesamstraat bestaan er voldoende middelen om hiertegen op te treden. Niet alleen kan Sesamstraat een beroep doen op haar merkrechten; ook anderszins is deze typosquatter evident onrechtmatig bezig. Bovendien kan Sesamstraat uit voorzorg zelf alvast andere tikfoutdomeinen registreren (sesamstraaat.nl, zesamstraat.nl etc.).


Sterk wil het initiatief kennelijk niet bij de Sesamstraten van deze wereld laten en roept minister Rouvoet op tot actie. Rouvoet zou dergelijk misbruik strafbaar moeten stellen. Ik denk niet dat dit noodzakelijk is. Mijn inziens zou de houder van sesamstaat.nl ook onder de huidige wetgeving strafbaar kunnen zijn. Maar dan moet deze natuurlijk wel eerst worden opgespoord: de domeinnaam staat geregistreerd op naam van een bedrijfje op het Caribische eiland Saint Kitts and Nevis…


Lees hier het hele bericht.

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen