020 530 0160

CBS Rapport: Nederland niet bij absolute top ICT-gebruik

Gepubliceerd op 26 maart 2008 categorieën , , ,

Hoewel Nederland nog altijd de lijst aanvoert van landen wanneer het gaat om de beschikbaarheid van ICT in huishoudens, behoort het voor wat betreft ICT-gebruik niet tot de absolute top. Vooral bedrijven in Noord-Europese landen, zoals in Denemarken, Finland en Zweden, maakten nog iets intensiever gebruik van ICT. Dit concludeert het CBS in een lijvig rapport met de naam De Digitale Economie 2007.


Bedrijven in Nederland realiseerden in 1999 slechts 3 procent van hun omzet via elektronische orders. In 2006 was dit 11 procent. Het omzetaandeel van e-commerce is in 2006, door een sterke toename in de industrie, drie keer zo hard gegroeid als in de voorgaande jaren. In deze sector werd relatief de meeste omzet via elektronische orders gerealiseerd: 19 procent. Hoewel dit een stevige groei is, ligt het percentage van 11 procent nog wel onder het Europees gemiddelde. Vooral bij mannelijke e-shoppers verandert het fysiekewinkelgedrag als gevolg van het elektronisch winkelen. Ze zijn prijsbewustergeworden en substitutie treedt op, meer dan bij vrouwen het geval is. Elektronischwinkelen leidt echter ook tot extra (impuls)aankopen en bovendien tot meer mobiliteit.


Nog niet veel Nederlandse bedrijven gebruiken open source-oftware. In 2006 bleef de teller steken bij negen procent van de bedrijven. Open source besturingssoftware werd eind 2006 door één op de tien bedrijven gebruikt. Dit waren echter vooral grote bedrijven. Verschil in kennis om hiermee te kunnen werken lijkt hiervan de belangrijkste oorzaak. Elektronisch factureren kwam bij 6 á 7 procent van de bedrijven voor.


Lees hier het hele bericht.

Bron: cbs.nl en webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen