020 530 0160

CBP legt Google last onder dwangsom op

Gepubliceerd op 17 december 2014 categorieën 

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft Google een last onder dwangsom opgelegd, om de zoekgigant te dwingen zich te conformeren aan de Nederlandse privacywetgeving. Heet hangijzer in de beslissing is het zonder toestemming van de gebruiker combineren van persoonsgegevens afkomstig uit de verschillende diensten van Google. Uit het persbericht:

 

““Google vangt ons in een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens zonder ons dat te vertellen en zonder daarvoor onze toestemming te vragen. Dit loopt al sinds 2012 en wij hopen dat ons geduld niet langer op de proef gesteld zal worden”, aldus voorzitter Jacob Kohnstamm.”

 

Het CBP eist nu van Google dat er ondubbelzinnige toestemming gevraagd wordt voor het combineren van persoonsgegevens en dat Google de informatievoorziening verbetert. In totaal gaat het om drie concrete verplichtingen voor Google:

         Ondubbelzinnige toestemming vragen voor combineren van persoonsgegevens;

         De informatie in het privacybeleid aanpassen; en

         Duidelijke informatie verstrekken over het feit dat Youtube onderdeel is van Google.

 

Elk van deze verplichtingen moet eind februari 2015 zijn ingevoerd, op straffe van een dwangsom van € 20.000 per dag per overtreding, elk met een maximum van € 5.000.000. In totaal kan er dus, als Google de last naast zich neerlegt, na verloop van 250 dagen een bedrag van € 15.000.000 aan dwangsommen verbeurd worden. Lees het besluit hier.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen