Stichting Brein heeft bekend gemaakt een procedure te beginnen tegen een hostingprovider die geen juiste naw-gegevens van zijn klanten kan verstrekken. De reden daarvoor is dat door die klanten geen of valse informatie wordt opgegeven.
“We krijgen in het algemeen medewerking van hostingproviders bij het afsluiten van sites en het verstrekken van de naw-gegevens”, stelt Tim Kuik, directeur van Brein. “Maar we hebben alleen wat aan die naw-gegevens als ze kloppen. Helaas is dat in ruwweg de helft van de zaken niet het geval.” Volgens Kuik werken “heel veel” hostingproviders het in de hand dat beheerders van websites die illegale content aanbieden anoniem blijven, door bijvoorbeeld toe te staan dat anoniem wordt betaald en valse namen worden opgegeven. “Wij vinden dat de hostingprovider in dergelijke gevallen de schade naar zich toe trekt”, aldus Kuik.
De aanhangig te maken procedure zal dus een principieel karakter hebben en dienen als ’testcase’. Wanneer de procedure zal starten is nog niet bekend. Kuik, kennelijk wijs geworden door de vele procedures die Brein al heeft gevoerd: “Dat zal binnen niet al te lange tijd gebeuren, maar ik heb geleerd dat ik me niet op een datum moet vastleggen.”
Lees hier het hele bericht.