020 530 0160

Brein vervolgt P2P-gebruikers

Gepubliceerd op 11 april 2005 categorieën ,

De anti-piraterij organisatie stichting Brein gaat individuen die via P2P-technologie bestanden uitwisselen civielrechtelijk vervolgen. Dat zal Brein naar verwachting morgen aankondigen. Brein heeft een grootscheepse persconferentie georganiseerd in theater Carré, met als onderwerp “de aanpak van illegale aanbieders van muziek via uitwisseldiensten”.  


Tijdens de persconferentie zal de directeur van Brein, Tim Kuik, verslag doen van de resultaten van de verzoeken aan een vijftal ISPs om sommaties door te zenden naar abonnees die bestanden uitwisselen via Kazaa, eDonkey of Limewire. In totaal zijn per ISP 10 personen aangeschreven met het verzoek c.q. de sommatie om het aanbieden van muziekbestanden via P2P-software te beëindigen. Ook moesten de aangeschreven personen forse boetes betalen en verklaren dat ze het nooit meer zullen doen, op straffe van een boete. Lees meer hierover in de BoF-nieuwsbrief.


Naar verwachting zal het resultaat nihil zijn, reden voor Brein om verdere acties aan te kondigen. Daarvoor zal Brein wel de assistentie van de ISPs nodig hebben. Brein beschikt slechts over de IP-adressen van abonnees, niet over hun naam-, adres- woonplaatsgegevens (NAW-gegevens). De vraag is dus of de ISPs, die uit hoofde van hun contractuele relatie met de abonnees beschikken over hun NAW-gegevens, bereid zijn die desgevraagd aan Brein te verstrekken.


Juridisch zijn de ISPs daar niet toe verplicht. Brein is een particuliere organsiatie en die kan niet zomaar allerlei gegevens opvragen bij ISPs. Als de ISPs weigeren, wat wel de verwachting is, dan zal Brein vervolgens de rechter gaan verzoeken de ISPs te gebieden de NAW-gegevens te verstrekken. Zonder wettelijke grondslag is het echter de vraag of de rechter dat kan en mag doen. Bovendien is een ISP niet verantwoordelijk voor hetgeen zijn abonnees doen; hij is nadrukkelijk gevrijwaard van aansprakelijkheid. Brein denkt hier duidelijk anders over. 


Naast Tim Kuik zal ook John Kennedy, voorzitter van IFPI, spreken. IFPI is de branche-organisatie van de platenmaatschappijen. Kennedy zal een beroep doen op de ISPs om een gedragscode te onderteken op grond waarvan zij vrijwillig NAW-gegevens verstrekken. Dat heeft hij eerder ook al gedaan.


   

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen