020 530 0160

Boete Google voor inbreuk auteursrechten Franse uitgeverij

Gepubliceerd op 24 december 2009 categorieën ,

Een Parijse rechtbank heeft geoordeeld dat zoekmachine Google inbreuk maakt op de auteursrechten van de Franse uitgeverij La Martinière-Le Seuil. Google plaats in het kader van haar dienst Google Books nagenoeg complete boeken online, zonder daarvoor eerst de vereiste toestemming van de auteursrechthebbende te verkrijgen. De rechter i Parijs oordeelde dat Google voor inbreuk op de auteursrechten van de populaire Franse uitgeverij deze EUR 300.000 schadevergoeding moet betalen, verzwaard met een dwangsom van EUR 10.000 voor elke dag dat de Franse boeken online beschikbaar blijven.

 

Google gaat tegen het vonnis in beroep.

 

Ook in de Verenigde Staten staan auteurrechthebbenden kritisch tegenover de dienst van Google. Na een aanvankelijke schikking tussen Google en schrijvers en uitgevers, over een vergoeding voor het openbaarmaken van hun werken via Google Books, zitten partijen weer aan de onderhandelingstafel. De schikking was in strijd met anti-kartelwetgeving.

 

Bron: Nu.nl en IT-Chuiko

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Martine Wubben

publicaties

Gerelateerde artikelen