020 530 0160

BluWiki trekt ten strijde tegen Apple

Gepubliceerd op 29 april 2009 categorieën , , ,

“Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten”, zo luidt een bekend Nederlands spreekwoord. In dit geval ook voor Apple. Apple heeft BluWiki – een wiki-site voor open source alternatieven voor iTunes –  meerdere malen gedreigd met rechtzaken. Voor Wiki-eigenaar Odio Works is de maat vol. Het bedrijf stapt daarom nu zelf naar de rechter om ten strijde te trekken tegen Apple.

Aanleiding voor het juridische getouwtrek tussen BluWiki en Apple zijn de open source alternatieven voor iTunes. Op BluWiki wordt uitgebreid gediscussieerd over het reconstrueren van Apple’s iTunes. Het doel van deze reconstructie is het mogelijk maken van een open source alternatief, zodat apparaten als de iPod en de iPhone ook onder het Linux-besturingssystemen kunnen werken.

Apple heeft BluWiki meerdere keren gedreigd met rechtzaken als zij de gewraakte topics niet van hun forum zou halen. Apple is van mening dat dergelijke topics in strijd zijn met haar auteursrecht. Om rechtzaken te voorkomen heeft BluWiki gehoor gegeven aan de dreigementen door de betreffende topics te verwijderen.

De Electronic Frontier Foundation (EFF; een pleitbezorger van open source) heeft lucht gekregen van de gespannen situatie tussen BluWiki en Apple. De EFF heeft besloten om BluWiki te steunen, waarop BluWiki heeft besloten om de rollen om te draaien en Apple aan te klagen.

De EFF is van mening dat de juridische dreigementen van Apple niet gaan over het beschermen van haar auteursrecht, maar het aanzetten tot censuur. De EFF is derhalve van mening dat het legaal is om software te reconstrueren om er een concurrerend product van te maken, het legaal is om erover te praten en het legaal is er discussies over te hosten. De EFF doet hierbij een beroep op de vrijheid van meningsuiting.

Klik hier voor meer informatie.

 

Bron: Webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen