020 530 0160

Blijft Popcorn Time een Survivor?

Gepubliceerd op 3 september 2015 categorieën ,

In de Amerikaanse staat Oregon heeft filmstudie Millennium Films een rechtszaak aangespannen tegen gebruikers van de streamingdienst Popcorn Time. Het gaat om zestien individuele gebruikers die worden verdacht van het downloaden en verspreiden van de blockbuster film Survivor, die uitkwam in 2015.

 

Uit de op 20 augustus 2015 ingediende documenten bij de rechtbank in Portland blijkt dat de filmstudio eist dat de gebruikers de minimumboete van 750 dollar betalen. De maximale boete bedraagt 150.000 dollar. De intentie van de aangespannen zaak is dan ook niet de boete, maar het afschrikkende effect wat een mogelijke veroordeling teweeg zal brengen.

 

Het is één van de vele gebeurtenissen rondom Popcorn Time. De makers van de film The Cobbler gingen Millennium Films al voor en ook de Noorse auteursrechtbeschermer Rights Alliance kondigde aan dat gebruikers van de streamingdienst een ‘verrassing’ kunnen verwachten. De High Court in het Verenigd Koninkrijk stelde in april dit jaar al vast dat gebruikers van Popcorn Time auteursrecht inbreuk plegen. Zie voor een behandeling van de zaak deze blog.

 

Populaire, maar illegale streamingdienst

 

Popcorn Time is een streamingdienst waarbij gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal kunnen downloaden. Tijdens het downloaden wordt de internetverbinding van de gebruiker automatisch beschikbaar gesteld om hetzelfde bestand naar andere gebruikers te uploaden. Hierdoor zijn de gebruikers aan te merken als verspreiders van illegale content.         

 

Popcorn Time is van mening dat het niet terecht is dat de filmmakers achter de gebruikers aan gaan. De populariteit van Popcorn Time is volgens de dienst de schuld van Hollywood zelf. De grote studios bieden namelijk zelf geen legale alternatieven voor het beschikbaar stellen van blockbusters. Momenteel bestaat er niet zoiets als een wereldwijde streamingdienst met een grote catalogus. Het  verschilt per werelddeel op welk moment films en series voorhanden zijn. Een dergelijke blokkade zorgt ervoor dat mensen overstappen naar illegale diensten. Popcorn Time stelt dat een Hongaarse filmliefhebber geen zin heeft om minstens een jaar te moeten wachten voor een film die al in de Verenigde Staten beschikbaar is.

 

 Downloadverbod in Nederland

 

 Sinds de uitspraak van het Europese Hof in de zaak ACI/Stichting Thuiskopie van vorig jaar geldt er in ons land een downloadverbod. Zie voor een uitgebreide uiteenzetting van het arrest deze link. Dit betekent dat auteursrechthebbenden ook in Nederland individuele gebruikers van Popcorn Time mogen aanklagen. Stichting BREIN heeft na de uitspraak in 2014 aangegeven zich slechts te richten op commerciële verspreiders van illegale content en de gebruikers met rust te laten. Andere auteursrechthebbenden staan er vrij in om wel achter de gebruikers aan te gaan. In Nederland hebben dergelijke schadeclaims zich nog niet voorgedaan.

Het is afwachten wanneer de Nederlandse filmindustrie een schadevergoeding gaat claimen bij gebruikers van Popcorn Time. Een veroordeling in de Verenigde Staten kan behalve het veroorzaken van een afschrikkend effect bij gebruikers, ook leiden tot een bemoedigd effect bij auteursrechthebbenden in Nederland. Ik ben benieuwd hoelang Popcorn Time als survivor zijn illegale diensten blijft aanbieden als steeds meer gebruikers worden aangeklaagd.

Met dank aan Lotte Rutgers.

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen