020 530 0160

Bewaartermijn verdeelt Tweede Kamer

De Tweede Kamer is verdeeld over de bewaarplicht van verkeersgegevens van telefoongesprekken, sms’jes en e-mails. Dat bleek gisteren tijdens de bespreking van het wetsvoorstel bewaarplicht telecommunicatiegegevens.


Het kabinet wil dat telefoon- en internetbedrijven deze gegevens achttien maanden bewaren, zodat opsporingsinstanties de gegevens kunnen bestuderen. Het kabinet lijkt echter geen kamermeerderheid achter zich te krijgen.


De kamerfracties van de PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie vinden de termijn van anderhalf jaar onnodig lang. Zij menen dat het belang van opsporing niet opweegt tegen het belang van het beschermen van de privacy. Desalniettemin is er ook geen linkse meerderheid die de termijn wil beperken tot een half jaar.


De Europese Dataretentie Richtlijn bepaalt dat telecomgegevens minimaal zes maanden en maximaal twee jaar moeten worden bewaard. De meeste Europese landen kiezen voor een half jaar.


Het wetsvoorstel van het kabinet komt aanstaande dinsdag in stemming.


Lees hier de berichtgeving op Trouw.nl.

Bron: Trouw
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen