020 530 0160

Bevoegdheden veiligheidsdiensten opnieuw verruimd

Gepubliceerd op 30 maart 2006 categorieën , ,

Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel dat de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) nieuwe en bijzondere bevoegdheden geeft. Het gaat met name om data-mining en rechtstreekse toegang tot gegevensbestanden. Deze wijziging maakt onderdeel uit van de zogenaamde post-Madrid maatregelen.


De nieuwe bevoegdheden maken het mogelijk om “verschillende aspecten van het gedrag van [..] personen en organisaties” in kaart  te brengen. “Daarbij staan met name de aspecten identificatie, verplaatsing, communicatie en financieren centraal.” Dit betekent dat de WIV online en realtime toegang kan krijgen tot gegevens bij  bestuursorganen van de overheid. Daarnaast kan de AIVD zich wenden tot aanbieders van communicatiediensten, financiële diensten en vervoerders voor het verstrekken van gegevens over gebruikers en klanten.


Een belangrijk verschil met de huidige bevoegdheden is het feit dat de verplichtingen om gegevens te verstrekken niet langer beperkt zijn tot de telecommunicatiesector. Zo kunnen bijvoorbeeld ook banken en openbaar vervoersbedrijven verplicht worden om gegevens te verstrekken. Een goed voorbeeld is de mogelijkheid om gegevens te vorderen die zijn vastgelegd met behulp van de OV-chipkaart die binnenkort wordt ingevoerd.


 


Lees hier het hele bericht

Bron: www.bof.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen