020 530 0160

“Beatrix moet zaak beginnen tegen De Roy”

Gepubliceerd op 1 maart 2006 categorieën ,

Edwin de Roy van Zuydewijn dreigt een heimelijk opgenomen gesprek tussen koningin Beatrix en prinses Margarita te openbaren. Margarita heeft gedreigd met een rechtszaak. Heeft de zaak kans van slagen? Het ANP stelde mij die vraag. Mijn antwoord: als Beatrix een zaak begint heeft die meer kans van slagen dan als Margarita het doet. Of de vorstin succes heeft, hangt onder meer af van wat zij heeft gezegd. Tegenover haar geschonden privacy staat het belang van de informatievrijheid.

“De rechter kan dan beslissen de informatievrijheid zwaarder te laten wegen dan de privacy van de koningin. Dat kan volgens Alberdingk Thijm het geval zijn als Beatrix hele schokkende zaken zou zeggen. „Dan is er een publiekelijk belang voor mensen om de inhoud tot zich te nemen”, aldus de jurist. Ook kan De Roy de geluidsband in zijn rechtszaak gebruiken, bijvoorbeeld om aan te tonen dat het koninklijk huis hem al jarenlang dwars zou zitten. „Ook dan is het misschien gerechtvaardigd de tape te laten horen.”Het heimelijk opnemen van privé-gesprekken is in beginsel strijdig met de privacy. Schending van de privacy is het beste aan te pakken op civielrechtelijke basis, waar de benadeelde partij hooguit een verbod of schadevergoeding uit kan slepen. In civiele zaken maakt het volgens Alberdingk Thijm niet uit of het bewijs onrechtmatig is verkregen. „Dat mag alleen niet in strafzaken, door de politie of justitie.”


Als er geen schokkende inhoud is, kan koningin Beatrix volgens de jurist waarschijnlijk wel aantonen dat haar privacy is geschonden. „Het gesprek was in beslotenheid gevoerd met een familielid en de onderwerpen waren van persoonlijke aard. Zij mocht ervan uitgaan dat dit privé was en zou blijven.”


Aan de andere kant wijst de jurist erop dat hoge bomen meer wind vangen. „Dat betekent dat iets wat een bekend persoon of het staatshoofd zegt al snel interessanter wordt voor publiek dan bij een onbekend persoon. Het belang van de privacy weegt dan juist minder zwaar.””


Lees hier het bericht.

Bron: De Telegraaf
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen