020 530 0160

Balkje voor ogen plaatsen is aan de schandpaal nagelen

Gepubliceerd op 20 mei 2005 categorie├źn 

De Stichting JAS uit Breezand, gemeente Anna Paulowna mag doorgaan op haar website met kritische berichtgeving over het VVD gemeenteraadslid C.M. de Lange, maar moet ophouden daarbij haar  foto’s te gebruiken, zeker als daarbij een “balkje” wordt gebruikt. In zijn vonnis van 19 mei 2005 besliste de Alkmaarse Voorzieningenrechter dat het raadslid een redelijk belang heeft zich te verzetten tegen het plaatsen van haar foto’s.


Uit het vonnis valt op te maken dat JAS op haar website zich kritisch uitlaat over de kosteloze bewoning als kraakwacht van een pand van de gemeente Anna Paulowna. Ook zouden ten onrechte gemeentelijke vergunningen aan het raadslid zijn verleend.  Mededelingen daarover vindt de Voorzieningenrechter echter niet onrechtmatig.


De rechter oordeelt wel dat de stichting geen redelijk belang heeft ook nog foto’s op de website te zetten. De inwoners van Anna Paulowna mogen worden verondersteld het raadslid te kennen. Door bovendien bij een foto een balkje voor haar ogen te plaatsen, onstaat de indruk dat JAS het raadslid publiekelijk aan de schandpaal wil nagelen.


De schandpaal is in Nederland echter al lange tijd afgeschaft en naar de hedendaagse opvattingen in onze democratische rechtsstaat gaat het niet aan om mensen gelet op hun persoon publiekelijk te schande te maken. Dat de bewuste foto van [eiseres] waarop haar ogen zijn bedekt door een zwarte balk inmiddels van de website van de stichting is verwijderd, doet daaraan niets af.”,


aldus de Alkmaarse Voorzieningenrechter.


 

Bron: www.rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen