020 530 0160

Automatisch ‘taggen’ terug van weggeweest.

Gepubliceerd op 10 september 2014 categorieën ,

In 2010 was het onmogelijk om Facebook en privacy in één adem te noemen. Bijna alle informatie die een Facebook-profiel bevatte werd automatisch openbaar gemaakt, de contactgegevens daargelaten. De gebruiker moest zelf de instellingen veranderen om te voorkomen dat niet jan en alleman kon achterhalen waar de laatste vakantie heen was geweest.

Ook automatische gezichtsherkenning werd in dat jaar geïntroduceerd op het sociale netwerk. Op het moment dat een gebruiker foto’s plaatste en hier zijn of haar vrienden in wilde ‘taggen’, kon Facebook de vrienden op de foto al herkennen voordat er überhaupt een naam was ingetikt in het zoekveld.

Dit is mogelijk door een combinatie van tientallen gezichtskenmerken te combineren met een bepaalde code, waardoor iedereen een eigen code ontwikkelt. Bij het toevoegen van een nieuwe foto is het slechts een kwestie van de database scannen om een match te creëren. En zo verkreeg Facebook een steeds grotere stapel met informatie over haar gebruikers.

In 2012 kwam er voor de Europese gebruiker een einde aan deze ‘tool’ die gezichten kon herkennen en moest Facebook ook alle informatie die zij daaromtrent had verworven door de papiermolen halen. Reden hiervoor was dat er privacymatig verschillende haken en ogen aan kleefden. Op basis van de Wet bescherming persoonsgegevens is dit gebruik van biometrische persoonsgegevens alleen mogelijk wanneer daar vooraf ondubbelzinnig toestemming voor is gegeven. Daarnaast was het een groot raadsel wat er verder met de biometrische gegevens gebeurde, helemaal omdat een Amerikaanse partij deze in handen had. Een onderzoek van de Ierse privacywaakhond (de Data Protection Commission), waar al eerder aandacht aan is besteed in deze webblog, bevatte tevens commentaar op het zonder toestemming geven van tagsuggesties. Facebook koos eieren voor haar geld door de functie te verwijderen.

Nu, bijna twee jaar na het aan banden leggen van de automatische gezichtsherkenning in Europa, is de functie terug in het profiel, ware het niet dat het alléén mogelijk is suggesties te krijgen betreffende uw Amerikaanse vrienden . Daarnaast moeten deze vrienden, in lijn met de Wbp, eerst toestemming hebben gegeven aan Facebook voor het verzamelen van hun  gezichtskenmerken om de functie werkend te maken.

 

Dit is mogelijk een eerste stap richting het volledig terugbrengen van de functie, dus ook voor Europese gezichten. Duidelijk lijkt dat voordat dit daadwerkelijk gaat gebeuren, Facebook eerst zeker wil zijn dat zij aan alle Europese privacyregelgeving voldoet. Het internationale hoofdkwartier van het sociale netwerk bevindt zich immers in hetzelfde land als die van de eerdergenoemde DPC, dus deze laatste zal er bovenop zitten. Voorlopig is het dus alleen mogelijk Amerikaanse vrienden die geen probleem hebben met de codificatie van hun gezicht met één druk op de knop te taggen.

 

Door: Florentine Dammers

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen