020 530 0160

Auteursrecht op Please jeans; inbreuk door Margie jeans

Gepubliceerd op 20 maart 2015 categorieën , ,

 

 Het Italiaanse Imperial ontwerpt en produceert spijkerbroeken met het merk Please. Çak, gevestigd in Rotterdam, verkoopt een daarop lijkende spijkerbroek ‘Margie’. Imperial stelt dat ‘Margie’ inbreuk maakt op ‘Please’. De voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag stelt Imperial in het gelijk. Hieronder een korte samenvatting.

 

Spoedeisend belang

De omstandigheid dat de Margie-broek niet meer wordt verhandeld, doet niet af aan het spoedeisend belang van eiser. Çak heeft de Margie-broek tot voor kort nog verhandeld en nu zij kennelijk niet bereid is een met boete versterkte onthoudingsverklaring te geven, terwijl zij de inbreuk blijft bestrijden, bestaat onvoldoende garantie dat de Margie-broek niet meer door haar op de markt zal worden gebracht. Onder deze omstandigheden moet worden geoordeeld dat voldoende serieuze dreiging van verdere (gestelde) inbreuk op de rechten van Imperial bestaat.

 

Auteursrechtelijke bescherming van de ‘Please’ jeans

Imperial stelde dat door de keuze, de combinatie en de rangschikking van de volgende kenmerkende elementen, de ontwerper uitdrukking heeft gegeven aan zijn creatieve geest, wat resulteerde in een auteursrechtelijk beschermde intellectuele schepping. Die elementen zijn:

• V-vormige stiksel over de bovenbenen, waarbij de stiksels diagonaal naar beneden

lopen vanaf de dubbel doorgestikte broekzakken naar de binnenbeennaad en deze

raken ter kniehoogte;

• dubbel doorgestikte broekzakken aan de voorzijde;

• bij de sluiting zichtbare knopen;

• dubbele horizontale stiksels boven de achterzakken.

Imperial benadrukt dat deze elementen niet banaal zijn of louter voortvloeien uit het

toepassen van een bepaalde stijl. Dit geldt volgens haar des te sterker voor de gekozen

combinatie van de elementen.

 

De rechter overweegt dat, nu er in het kader van dit kort geding van moet worden uitgegaan dat er vóór de ontwerpdatum van de Please-broek geen vergelijkbare broeken waren en de door

Imperial als (combinatie van) kenmerkend aangemerkte elementen de voorzieningenrechter

niet banaal of triviaal voorkomen, geldt dat de Please-broek voorshands als auteursrechtelijk beschermd werk moet worden beschouwd.

 

Inbreuk

De totaalindruk van de Please-broek wordt in belangrijke mate bepaald door de hiervoor genoemde kenmerkende elementen. De Margie-broek heeft deze kenmerkende elementen ook. Çak heeft weliswaar gewezen op een aantal verschillen: zo zitten de achterzakken van de

Margie-broek lager en is de afstand tussen de horizontale stiksels boven de achterzakken hoger, wat leidt tot een ander aangezicht en een afwijkende pasvorm. Daarnaast zijn de (sier)stiksels op de achterzak en andere (merk- en herkomst)aanduidingen anders dan bij de Please-broek. Ten slotte is het kleine (munt- of sleutel)zakje aan de voorkant bij de Margie-broek anders uitgevoerd.

 

Naar voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter zijn de hiervoor genoemde punten van overeenstemming tussen de broeken echter van dusdanig gewicht dat de door Çak genoemde, duidelijk minder opvallende verschillen de totaalindrukken van de broeken niet een andere maken. Gelet op de gelijkenis tussen de broeken kan een vermoeden van ontlening worden aangenomen. Staking van de broek en verspreiding van reclamemateriaal wordt bevolen en verwijdering van afbeeldingen van hun websites, en van advertentiewebsites, al dan niet van derden.

Bron: IE-forum.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen