020 530 0160

Amsterdamse start-ups krijgen juridisch advies van studenten

Gepubliceerd op 12 februari 2014 categorieën ,

Rechtenstudenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) begeleiden gedurende een half jaar Amsterdamse technologiestart-ups.

 

Goed juridisch advies is cruciaal voor het succes van een beginnend bedrijf. Voor veel startende en jonge bedrijven is het inhuren van gespecialiseerde advocaten te duur. Tien uitmuntende studenten ondersteunen beginnende start-ups kosteloos met juridische hulp op het terrein van het informatierecht. Zij doen dit in het praktijkvak Clinic Technologie, Media & Communicatie, dat onlangs van start ging.

 

Metropoolregio Amsterdam
Het praktijkvak is een samenwerkingsverband tussen Stichting de Clinic, het Instituut voor Informatierecht, onderdeel van de rechtenfaculteit en gerenommeerde advocatenkantoren in de regio Amsterdam, waaronder Freshfields Bruckhaus Deringer, Kennedy van der Laan, NautaDutilh, Stibbe en SOLV Advocaten. De gemeente Amsterdam steunt het initiatief met een subsidie vanwege het belang voor Amsterdam als metropoolregio voor start-ups. Het project draagt bij aan het imago en de aantrekkingskracht van Amsterdam als innovatieve, ondernemende en creatieve regio.

 

Met het aanbieden van de Clinic loopt de UvA voorop binnen Europa; in de Verenigde Staten zijn Law Clinics al langer onderdeel van het curriculum. Andere Europese universiteiten hebben al interesse getoond om eenzelfde vak op te zetten.

 

Strenge selectie
De tien studenten in de eindfase van hun studie zijn geselecteerd op basis van motivatie, vooropleiding en CV. Zij werken in teams onder intensieve begeleiding van ervaren advocaten, docenten en een projectmanager. Op deze manier wordt voorkomen dat de geselecteerde start-ups na verloop van tijd te maken krijgen met juridische complicaties.

 

‘Zowel studenten als werkgevers vragen steeds meer om praktijkervaring. Dit vak biedt studenten de kans. Tegelijkertijd is er bij start-ups veel vraag naar specialistische juridische kennis. In de Clinic brengen we deze behoeftes samen en dragen studenten bij aan de ontwikkeling van de metropoolregio Amsterdam’, licht projectmanager Veronic Sijstermans van de Clinic toe.

 

Over de Clinic
De Clinic is een gespecialiseerde rechtswinkel op het gebied van Technologie, Media en Communicatie, die al sinds 5 jaar zelfstandig advies geeft op het gebied van privacy, intellectuele eigendom en mediarecht. Burgers en maatschappelijke organisaties kunnen hun informatierechtelijke vragen stellen via de website van de Clinic (zie onderstaande verwijzing). Naast de intensieve begeleiding van de geselecteerde start-ups, zullen de studenten iedere woensdag ook telefonisch eerstelijns rechtshulp blijven leveren. 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen