020 530 0160

Amerikaanse webloggers worden journalist

Gepubliceerd op 8 mei 2007 categorie├źn 

Dankzij een nieuwe Amerikaanse wet  gelden weblogger in sommige gevallen als journalisten, met de bijbehorende bescherming van dien.  Volgens de nieuwe wet  hoeven journalisten niet langer verbonden te zijn aan een nieuwsorganisatie, zoals een krant of een televisiezender. De wetstekst richt zich nu op iedereen die zich bezighoudt met het verzamelen en verspreiden van nieuws of informatie van publiek belang.


Amerikaanse rechters hebben zich recent meermalen moeten buigen over de status van weblogs, met name over het prijsgeven van hun bronnen. Ook in Nederland zijn weblogs voer voor discussie. Met name de populaire log Geenstijl is daarin veel besproken.


In Nederland is de definitie van journalistiek werk niet wettelijk vastgelegd, net zo min overigens als het recht op bronbescherming voor journalisten. De Raad voor de Journalistiek beschouwt volgens zijn statuten alleen iemand als journalist die “zijn hoofdberoep van maakt mede te werken aan de redactionele leiding of redactionele samenstelling van publiciteitsmedia”.


Lees hier het bericht

Bron: www.nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen