020 530 0160

Amerikaanse Senaat ratificeert Cybercrime Verdrag

Gepubliceerd op 7 augustus 2006 categorieën , , ,

Vorig jaar werd hier al aangekondigd dat de Amerikaanse Senaat klaar was om het Cybercrime verdrag (Verdrag inzake de bestrijding van strafbare feiten verbonden met elektronische netwerken) te ondertekenen. Afgelopen donderdag was het zover. Het verdrag, dat ondertekend kon worden vanaf november 2001, strekt ertoe computercriminaliteit zoals hacken, het verspreiden van kinderporno via internet de verspreiding van computervirussen tegen te gaan. Nederland ondertekende het verdrag direct en paste alvorens de inwerkingtreding van het verdrag het Wetboek Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering op verschillende punten aan.


Het verdrag geeft overheden veel ruimte om in het kader van strafrechtelijk onderzoek informatie bij elkaar op te vragen waaronder informatie die door Internet Service Providers af is gestaan en omvat niet het vereiste, wil het verzoek om gegevens gehonoreerd worden, hetgeen waartoe de informatie wordt opgevraagd zowel in het aanvragende als het verzoekende land als een strafbaar feit te kwalificeren is.


Naast door de V.S. is het verdrag ondertekend door de Europese landen, Canada, Japan, Zuid-Afrika.


Lees  hier het bericht van Tweakers over de ondertekening van de het verdrag, hier het bericht van news.com en hier over de kritiek op het verdrag door burgerrechtenorganisatie BOF.

Bron: Tweakers.net; News.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen