020 530 0160

Amerikaanse politie gebruikt vals instragram account om bewijs te verzamelen #insta-evidence

Gepubliceerd op 22 december 2014 categorieën , , ,

Dat digitaal steeds vaker door de betreffende instanties op zoek wordt gegaan naar bewijsmateriaal is niets nieuws. Wel moet nu ook Instagram eraan geloven.

In een Amerikaanse zaak die zich voordeed bij de rechter in New Jersey bestond het vermoeden dat de verdachte, Daniel Gatson, foto’s van zijn gestolen goederen op Instagram plaatste. Hij werd in oktober 2013 al gearresteerd op verdenking van tientallen diefstallen, waarbij onder andere voor 3 miljoen dollar aan sieraden was geïncasseerd. De Amerikaanse politie heeft de foto’s van Instagram verzameld en in de procedure als bewijsmiddelen gebracht. Hiertoe had de politie een vals Instagram account aangemaakt en de verdachte een vriendschapsverzoek gestuurd, welke de verdachte vervolgens heeft geaccepteerd. De verdachte wilde vanzelfsprekend voorkomen dat deze foto’s als bewijsmiddelen tegen hem werden gebruikt en voerde aan dat er geen grondslag bestond voor het doorzoeken van die data.

Dat mocht hem niet baten- wellicht omdat hij zelf voor advocaat speelde. De rechter in New Jersey oordeelde namelijk dat de foto’s met “wederzijdse toestemming” waren gedeeld nu de verdachte het vriendschapsverzoek van de politie had geaccepteerd en de politie daarmee dus toestemming tot het account heeft gegeven. De politie heeft volgens de Amerikaans rechter derhalve geen rechterlijk bevel nodig om op dergelijke wijze bewijs te verzamelen.

Niet alleen heeft de politie zijn Instagram account onderzocht, ook zijn telefoon werd doorzocht nadat hij op grond van zijn belgegevens door de FBI kon worden gearresteerd. De locaties van waaruit hij had getelefoneerd stemden namelijk overeen met de inbraak locaties. Deze bewijs-methode werd eerder ook al door de rechter in Gainesville (Florida) toegepast in een moordzaak waarbij de verdachte de virtuele assistent Siri om advies had verzocht.

Het argument van “wederzijdse toestemming” zou mogelijk ook in Nederland op kunnen gaan, maar roept wel enkele vragen op zoals is er wel sprake van wederzijdse toestemming nu de verdachte niet wist dat hij het vriendschapsverzoek van een agent heeft geaccepteerd. Zou hij dat met die wetenschap ook hebben gedaan? Of geldt dan gewoon het argument dat hij in dat geval alleen maar verzoeken had moeten accepteren van mensen die hij daadwerkelijk kent, of worden in de toekomst mogelijk ook accounts van bestaande personen door de politie vervalst?

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen