020 530 0160

Alsnog betalen voor embedded video’s

Gepubliceerd op 20 januari 2009 categorieën , , ,

Buma/Stemra gaat commerciële websites alsnog geld vragen voor het inbedden van bijvoorbeeld Youtube video’s. Een oude discussie laait daarmee weer op.


Antal de Waij, manager digital & crossmedia bij Buma/Stemra, onthulde de nieuwe plannen vorige weekend op het muziekfestival Noorderslag in Groningen. In een gesprek met Webwereld licht zij toe: “Bij een embedded video hebben we het over een secundaire openbaring. Dan hebben we het niet over een particulier die een embedded file plaatst op een weblog, maar over een video in een commerciële omgeving”.


Als voorbeeld geeft De Waij de website van een willekeurige krant. “Stel die krant heeft naast een artikel over een artiest een embedded video geplaatst, met een link naar Wikipedia. En rondom het artikel staan allerlei adds en banners. Dan gaat het om een commerciële activiteit met een commercieel belang en daar willen wij geld voor gaan vragen.”


De embedded files horen volgens De Waij bij de veranderingen die het internet doormaakt. “Het internet is constant in beweging. Er worden nieuwe diensten aangeboden zoals mash-ups en daar moeten wij rekening mee houden.”


Vorig weekend op Noorderslag kondigde hij aan dat er gekeken wordt naar het huidige Licentiehuis en of deze eventueel in 2010 aangepast moet worden. “Maar dat houdt niet in dat het huidige Licentiehuis niet 2009-proof zou zijn. We kijken elk jaar naar verandering en proberen zo flexibel mogelijk te zijn en.” Maar De Waij denkt dat een licentiemodel ook eigenlijk nooit af is. “Het internet blijft zich doorontwikkelen en verandering is ook een constante factor in de samenleving.”Buma/Stemra zorgde vorig jaar voor flinke opschudding onder bloggers en uitgevers toen het zonder waarschuwing facturen verstuurde voor ingebedde muziek. Een particulier moest toen ten minste 26 euro per maand afdragen en een commerciële site 65 euro. Deze plannen werden later teruggedraaid.


In de nieuwe plannen worden niet-commerciële websites ontzien. De tarieven en voorwaarden voor commerciële sites worden in februari bekend gemaakt.


Lees hier het hele bericht.

Bron: Webwereld
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen