020 530 0160

‘Allo ‘allo, zis is Allo, am I safe?

Gepubliceerd op 31 mei 2016 categorieën ,

Google heeft Allo gelanceerd, een messaging app waarvoor Facebook’s Whatsapp en Messenger het veld moeten gaan ruimen. De app is deze zomer gratis beschikbaar op iOS en Android.

 

Om de gebruikers van Whatsapp en Messenger te overtuigen over te stappen naar Allo, heeft Google de app een flink aantal unieke features geschonken. Zoals de Google assistent die je als gebruiker de mogelijkheid geeft informatie op te zoeken zonder dat je de chat hoeft te verlaten. En met Smart Reply biedt de app de gebruiker automatische antwoorden in zijn stijl aan op basis van zijn eerdere berichten.

 

De app heeft ook wat leuke grafische gimmicks, zoals de mogelijkheid om tekst op je foto’s te krabbelen, tekstgrootte te veranderen en designer stickers te versturen.

 

Vooralsnog is Whatapp echter de populairste app en heeft een miljard gebruikers. Niet verwonderlijk dus dat de app in de spotlights staat. Wie in Nederland zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, moet niet verbaasd zijn als hij de wind van voren krijgt. Het was dus slechts een kwestie van tijd voordat de Autoriteit Persoonsgegevens (“AP”) Whatsapp op de vingers zou tikken. Dat gebeurde dan ook in 2013 naar aanleiding van een onderzoek.

 

Begin dit jaar verbood de AP medisch specialisten de app te gebruiken voor het uitwisselen van patiëntengegevens. Whatsapp zou niet voldoende veiligheidswaarborgen bieden volgens de AP waardoor persoonsgegevens gemakkelijk konden worden blootgesteld aan onrechtmatige verwerking. Ondertussen heeft Whatsapp als maatregel het berichtenverkeer via haar app voorzien van een sterke end-to-end encryptie.

 

Als we Edward Snowden’s waarschuwende tweet mogen geloven is er een grote kans dat Google het volgende doelwit van de AP wordt. Google biedt mogelijk niet genoeg veiligheidswaarborgen met Allo. Zo wordt de ‘incognito mode’ namelijk aangeboden als een opt-in service waarmee gebruikers zelf een end-to-end encryptie kunnen instellen voor bepaalde app-berichten en kunnen bepalen hoe lang deze bewaard moeten blijven. Zeer waarschijnlijk heeft Google hiervoor gekozen omdat het bedrijf oude berichten analyseert om de Smart Reply functie aan te kunnen bieden. De andere app-diensten zetten de incognito-functie echter standaard aan voor hun gebruikers wat de kans op blootstelling aan onrechtmatige verwerking van data aanzienlijk verkleint.

 

“Allo, you are unsafe!” kan dus wel eens de conclusie zijn als de AP bij Google op de deur komt kloppen.

 

Met dank aan: Vinne Schifferstein

Bron: Fortune.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Rosalie Heijna

publicaties

Gerelateerde artikelen