020 530 0160

Affairewebsite Ashley Madison gehackt

Gepubliceerd op 21 augustus 2015 categorieën ,

Meer dan 39.050.000 anonieme leden” pronkt het op de website van Ashley Madison. Nou, na afgelopen dinsdag zijn de gegevens van deze ‘anonieme leden’ niet meer zo anoniem. De hackers, zogenaamd het “Impact Team”, hebben de gegevens van de miljoenen gebruikers gestolen en van inmiddels 37 miljoenen gebruikers de gegevens online gezet.

Ashley Madison is een internationale website waar mannen en vrouwen die op zoek zijn naar een affaire elkaar kunnen treffen. Het moederbedrijf van Ashley Madison, Avid Line Media, is gevestigd in Canada. Eerder dit jaar heeft het Impact Team Ashley Madison al gewaarschuwd en gedreigd de gegevens van de gebruikers online te zetten en stellig verzocht de website offline te halen. De reden van de hack zou zijn dat het Impact Team van mening is dat Ashley Madison onzorgvuldig en zelfs bedrieglijk omgaat met de haar beschikbare data. Zo zouden haar beveiligingsmaatregelen onvoldoende zijn (dat blijkt wel) en zou zij gegevens waarvan wordt verondersteld dat deze zijn verwijderd toch nog (deels) onder zich hebben. Het motief van het Impact Team om de website te hacken en de gegevens te stelen lijkt daarnaast ook wel op een wraak actie. In haar eerdere verklaring schreef zij onder andere: “Jammer voor die mannen, maar ze zijn vreemdgaande viezeriken en verdienen geen bescherming van hun privacy”. In een nieuwe verklaring stelt het Impact Team dat uit de gehackte gegevens is gebleken dat 90% man is.

Ashley Madison heeft geen gehoor gegeven aan de eerdere waarschuwing waardoor afgelopen week een groot deel van de gegevens van de miljoenen gebruikers online zijn gezet. In het bestand zijn onder andere de namen, e-mail adressen, IP adressen, foto’s en de reden van inschrijving van de gebruikers te zien. Aldus een grove inbreuk op de privacy van de gebruikers die grote gevolgen kunnen hebben. Niet alleen in relationele sfeer kan de publicatie grote gevolgen hebben, maar ook op professioneel gebied. Juicy detail: in het gepubliceerde bestand zitten ook gegevens van Canadese parlementsleden en Amerikaanse ministeries, het Witte Huis, en het Senaat. Voor sommige van hen is overspel niet toegestaan en strafbaar in de Verenigde Staten.  

Avid Life Media spreekt van een criminele daad van de hackers: “This event is not an act of hacktivism, it is an act of criminality. It is an illegal action against the individual members of AshleyMadison.com, as well as any freethinking people who choose to engage in fully lawful online activities.”

Avid Life Media is dan ook op zoek naar iedereen, ook gebruikers, die meer weten over de hack en haar willen bijstaan in de rechtszaak die zij zal starten tegen de hackers. Ironisch genoeg, kunnen gebruikers zich ook anoniem aansluiten. Ook de eerste rechtszaak tegen Avid Life Media is zich in Canada aan het ontwikkelen. Tot nog toe zijn 50 Ashley Madison gebruikers zich aan het voorbereiden, maar zij zoeken zoveel mogelijk gebruikers die zich zouden willen aansluiten. Van een van de gebruikers is bekend dat hij Avid Life Media aanklaagt voor de inbreuk op zijn privacy en eist een schadevergoeding van maar liefst 760 miljoen Canadese dollar, omgerekend 514 miljoen euro. Indien dergelijke claims worden toegewezen zullen de hackers wellicht hun doel alsnog behalen: Ashley Madison offline.

Bron: Volkskrant.nl/tech
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen