020 530 0160

Aantal internetdissidenten in China groeit en Cuba verbiedt privegebruik internet.

Gepubliceerd op 29 januari 2004 categorie├źn 

Amnesty International meldt dat met de toename van het aantal internetgebruikers in China (thans 80 miljoen tegen 59 miljoen in december 2002) ook de internetcensuur toeneemt. Meer dan 50 Chinese dissidenten zijn inmiddels opgepakt. Zij worden beschuldigd van het ondertekenen van petities op internet, het oproepen tot hervormingen, het bekritiseren van corrupte praktijken en pogingen een onafhankelijke politieke partij op te zetten. Omdat veel chinezen internetcafes bezoeken worden deze wettelijk verplicht software te installeren die toegang tot door de overheid als schadelijk aangemerkte websites (waaronder die van Amnesty International en de BBC) moet voorkomen. Een speciale internetpolitiemacht controleert o.a. de inhoud van e-mails.


In Cuba maken autoriteiten het zichzelf een stuk makkelijker: vorige week is daar een wet aangenomen die prive-gebruik van internet verbiedt. Slechts een klein aantal leden van de communistische partij is ontheven van het verbod te surfen op internet.

Bron: nrc handelsblad
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Koen de Bruin

publicaties

Gerelateerde artikelen