De Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie achter Wikipedia, heeft onlangs een aantal maatregelen genomen om de informatie op Wikipedia betrouwbaarder te maken. Althans, om de gebruiker een betere inschatting te kunnen laten maken van de betrouwbaarheid daarvan.
Ten eerste kondigde Wikimedia vorige week al aan een aantal eindredacteuren te gaan benoemen. Zij gaan bepalen of de door gebruikers voorstelde wijzigingen worden doorgevoerd. Overigens maakt Wikipedia gebruik van moderators, die ook al de bevoegdheid hebben om informatie aan te passen of te verwijderen.
De tweede maatregel waarmee Wikipedia de encyclopedie betrouwbaarder wil maken, is door het gebruik van het nieuwe programma WikiTrust. Verschillende kleurcodes zullen de Wikipedia gebruiker helpen een inschatting te maken van de bruikbaarheid van informatie. Kleurcodes van fel oranje (afkomstig van bedenkelijke bron), naar licht oranje (afkomstig van betrouwbare auteur), naar wit (afkomstig van betrouwbare auteur en voldoende bijgeschaafd) moeten de Wikipedia-gebruiker helpen de aangeboden informatie op waarde te schatten. Over twee maanden worden de kleurgecodeerde teksten beschikbaar voor geregistreerde gebruikers, via een speciaal tabblad.
WikiTrust werkt met een algoritme dat gebaseerd is op de veronderstelling dat bijdragen aan Wikipedia betrouwbaarder zijn naarmate ze langer in ongewijzigde vorm blijven staan. Bovendien neemt het de geloofwaardigheid van de auteur mee in zijn afweging omtrent de betrouwbaarheid van de aangeboden informatie. “When you add something to Wikipedia and it lasts a long time, you did a good job. If it gets erased right away, you did a bad job,” zegt Adler, één van de ontwikkelaars van Wikitrust tegen Wired.com. Of die veronderstelling een solide basis is voor het berekenen van de betrouwbaarheid van informatie, vraag ik mij af.