020 530 0160

Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht (NVAIR)

Gepubliceerd op 22 mei 2019 categorieën ,

Op donderdag 16 mei 2019 vond de eerste bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor AI- en Robotrecht (NVAIR) plaats. De voorzitter van de vereniging is Rob van den Hoven van Genderen, die per 1 september benoemd is tot hoogleraar AI and Robotlaw aan de Universiteit van Lapland.

De huishoudelijke vergadering duurde zoals gebruikelijk bij dergelijke beroepsverenigingen minder dan 5 minuten. Het inhoudelijk deel begon met de lancering van de website. Aldaar is overigens onder de Tab Evenementen nog geen content te vinden, ondanks dus de bijeenkomst en eerder een rechtszaak in eerste aanleg en hoger beroep aangespannen door een seks robot die haar mening op internet wilde uiten (lijkt me niet een goed idee) en niet haar arm uitgerukt wilde zien (zit wat in).

Er schijnen in verschillende steden inmiddels bordelen met seks robots te zijn. De eerste was in Barcelona en werd in eerste instantie verdreven vanwege (valse) concurrentie. Er zitten interessante ethische aspecten aan een dergelijk initiatief, zoals aan welke wensen van klanten voldoe je. Voor de robot in kwestie maakt het natuurlijk niet uit hoe vreselijk die behandeld wordt, maar je geeft wel een signaal af aan de samenleving als je alles toelaat. Dat gebeurt dan ook niet, zoals in geval van “the most sick requests”:

he has been forced to turn some punters away because of their disturbing desires.

De bijeenkomst ging overigens in meer algemene zin over robots. En of die rechten moeten hebben. Ze kunnen in ieder geval lid van deze vereniging worden volgens de statuten. Wat mij betreft moeten robots als die worden ingezet niet beschermd worden tegen overwerk e.d. Laat ze lekker 24/7 bezig zijn.

Voor zover er rechten voor robots zijn moeten die samenhangen met mensen, Je mag bijvoorbeeld niet een robot vernielen (tenzij deze van jezelf is). Mensenrechten voor robots vind ik al helemaal een brug te ver. Het is technologie, ongeacht hoe geavanceerd, en de rechten die daarmee samenhangen moeten herleidbaar zijn tot mensen of rechtspersonen. Dieren worden dan vaak als voorbeeld genoemd, maar die rechten zien op bescherming van het dier als levend wezen. Technologie leeft niet.

Over vragen verband houdend met robots nadenken is interessant en nodig en de NVAIR dan ook een goed initiatief. Dat in de naam van de vereniging ook AI zit is niet onlogisch maar overigens toeval. Oorspronkelijk zou het de Nederlandse Vereniging voor Robotrecht (NVVR) zijn. Maar er bestond al een NVVR, de Nederlandse Vereniging voor Radiologie en in onze kringen vermoedelijk bekender, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen