020 530 0160

Weg met die digitale rechten

Gepubliceerd op 9 oktober 2006 categorieën ,

Mrc Hijink van NRC Handelblad schreef een artikel over digital rights management (DRM) en kopieerbeveiliging. Hij vroeg mij commentaar te geven op de toepassing daarvan door Apple (Fairplay) en Miscrosoft (Playforsure). De NVPI, bracheorganisatie van de Nederlandse entertainmentindustrie, had zich tegenover Hijink beklaagd over de toepassing van DRM door de softwaregiganten.


Volgens Christiaan Alberdingk Thijm, als advocaat vaak betrokken bij auteursrechtenkwesties, zijn het echter niet de makers van de apparaten en software die de lakens uitdelen. „De NVPI mag misschien niet die indruk hebben, maar het zijn toch de grote platenmaatschappijen – de majors als Universal, Warner en Sony – die aan de touwtjes trekken en bepalen wat de beperkingen zijn van digitale rechten. Content is het belangrijkst, altijd.”


Licenties voor films, dvd’s en tv-uitzendingen zijn niet wereldwijd geregeld, maar verdeeld in regio’s en tijdvakken of windows. Daardoor is het voor softwarepiraten interessant om een film die al in de VS uit is, snel aan te bieden in Europa, waar hij nog niet op legale manier te koop is. „Dat exploitatiemodel is niet meer van deze tijd”, zegt Christaan Alberdingk Thijm. „Mensen pikken het ook niet meer dat ze een dvd kunnen bestellen bij het Amerikaanse Amazon die niet af te spelen is in hun huiskamer op een Europese dvd-speler.”


Alberdingk Thijm haalt het voorbeeld aan van voetbalwedstrijden die via Chinese sites goedkoop op een Nederlandse pc te bekijken zijn. „De rechten voor een Nederlandse voetbalwedstrijd worden voor een schijntje aan China verkocht. ”


Toen Free Record Shop experimenteerde met het online aanbieden van de laatste Harry-Potterfilm , was er veel commentaar op het feit dat die downloadversie alleen op de computer te bekijken was en door technische beperkingen niet op dvd te branden. De entertainmentindustrie rekent er echter op dat alle videobeelden via IPTV (internettechniek) rechtstreeks naar het televisiescherm gestuurd worden: de computer wordt overbodig als elke tv zelf een IPTV-aansluiting heeft, op de plek waar nu nog een coax-kabel zit.


Volgens Christiaan Alberdingk Thijm krijgen we uiteindelijk alle tv-zenders ter wereld voorgeschoteld via IPTV. „Marc-Tv, Christiaan-TV, noem maar op, iedereen kan zo eigen gespecialiseerde tv-zender samenstellen.” Dat kan lucratief zijn, ook zonder streng rechtenbeheer, denkt Alberdingk Thijm: „Met IPTV-techniek weet de beheerder precies welke programma’s jij kijkt. Daar zijn adverteerders dol op: als jij liever alleen naar sportwedstrijden kijkt, weten ze meteen dat ze je geen maandverbandreclame’s hoeven voor te schotelen”


Lees hier het bericht.

Bron: NRC Handelsblad
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen