Het komt niet vaak voor dat bij de lancering van een website al een voorschot wordt genomen op de eventuele (on)rechtmatigheid daarvan. Dat dit in het persbericht van 15 oktober van Zoekallehuizen.nl wel gebeurt, heeft een reden: de kans dat de website in een juridische strijd verwikkeld zal raken met derden is groot.
Volgens het persbericht is Zoekallehuizen.nl een zgn. meta-search engine: een gespecialiseerde zoekmachine die databanken of websites op een bepaald terrein afstruint. In dit geval de woningmarkt. Heer en meester op die markt is de website van de NVM, funda.nl. Anderen proberen te concurreren met Funda, maar vanwege de machtspositie van de NVM hebben sites als die van de Makelaarsvereniging Amsterdam weinig kans van slagen. Zoekallehuizen.nl verzamelt de gegevens naar eiegn zeggen uit alle websites waar huizen op te koop staan en presenteert die aan de huizenzoeker. Mag dat? Volgens Prof. Visser wel.
Dirk Visser, advocaat en hoogleraar auteursrecht aan de Universiteit
Leiden zegt over Zoekallehuizen.nl:
“Zoekallehuizen.nl is een gespecialiseerde zoekmachine die informatie
verzamelt van alle websites waar huizen op te koop staan en geeft de
zoekresultaten weer in de vorm van hyperlinks. De bron wordt duidelijk vermeld
en de consument weet precies waar hij aan toe is. De makelaars krijgen meer
bezoekers naar hun sites, dus iedereen wordt er beter van. Zoekallehuizen.nl maakt optimaal gebruik van de zoekmogelijkheden van internet
op een manier waar juridisch niet mis mee is, want zoekallehuizen.nl kopieert
geen databank uit één bron, maar verzamelt zelf gegevens uit een groot
aantal bronnen en creëert zo een nieuwe, eigen databank. Zoekallehuizen.nl is een
soort gespecialiseerde Google”.
Ik vermoed dat Dirk Visser tevens de advocaat van Zoekallehuizen.nl is en zich heeft laten verleiden tot deze uitspraak. Als objectieve buitenstaander zou hij dit namelijk niet zo snel zeggen. Hij weet namelijk als geen ander dat hij hiermee wel een erg beperkte interpretatie van het databankenrecht geeft. Dat de gegevens uit meerdere bronnen komen en dat een eigen databank wordt gecreëerd, betekent immers niet dat daarmee geen inbreuk op het databankenrecht van (o.a. de NVM) wordt gepleegd.
De NVM houdt er niet van als de inhoud van Funda wordt hergebruikt. Eerder begon de makelaarsvereniging een procedure tegen El Cheapo, de meta zoekmachine van De Telegraaf. Uiteindelijk won de NVM, maar de vraag of inbreuk werd gepleegd op het databankenrecht bleef in die zaak onbeantwoord.
Of NVM een zaak tegen Zoekallehuizen.nl zal winnen, hangt onder meer af van de exacte technische werking van de meta zoekmachine. Indien Zoekallehuizen.nl bijvoorbeeld álle websites van individuele makelaars zou afgaan in plaats van databanken als Funda.nl dan is mogelijk geen sprake van inbreuk op het databankenrecht. Waarschijnlijk is in ieder geval dat er een nieuw gevecht op de huizenmarkt zal plaatsvinden. Ditmaal niet om een huis, maar om het recht een huis te zoeken. Zoekallehuizen.nl is dapper dat zij dat aandurft.
Lees hier het persbericht.
Naschrift: Dirk Visser heeft inmiddels gereageerd op dit bericht en bevestigd dat Zoekallehuizen.nl inderdaad slechts de woningen van websites van individuele makelaars verzamelt. Lees hier de reactie.