De Utrechtse Voorzieningenrechter heeft 25 januari 2005 besloten dat RTV Utrecht uitzending van een reclamespotje mag weigeren voor het boek “Judas”, een “erotische thriller” van schrijver en uitgever Walter Kamp. De website literatuurplein.nl meldde al dat het boek stelt dat Jezus homoseksueel was, en daarom werd gearresteerd en ter dood veroordeeld door de romeinen. In het het Utrechtse vonnis wordt gemeld dat in de voice-over vragen worden gesteld als: “Waar waren Christus’ aanhangers toen hij aan het kruis hing?”, “Waar komt de homohaat van het Christendom vandaan?”, “Had Christus een minnaar?” en “Was Jezus homo?”.
Anders dan Kamp vindt de rechter niet dat RTV op grond van het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting het spotje moet uitzenden. Het gaat namelijk gewoon om commerciële reclame. Dat het boek op zichzelf een ideëel doel na zou streven, is niet van belang.
De Voorzieningenrechter vindt ook niet dat RTV zich zou hoeven gedragen als de overheid. “Genoemde zender[] behoe[ft] dan ook niet als platform te fungeren voor een ieder die (al dan niet tegen betaling) zijn mening wenst te uiten“, aldus de rechter.
Verrassend is dat de rechter eerst beoordeelt of er sprake is van ideële reclame, en nadat hij heeft vastgesteld dat het commerciële reclame is, nog beoordeelt of RTV op grond van een publieke taak verplicht is het spotje uit te zenden. Daarmee lijkt de rechter eerst wel, en dan niet aan te nemen dat het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting werkt tussen burgers. Onder juristen is er discussie in hoeverre burgers beroep kunnen doen op grondrechten in hun onderling relaties. Veel grondrechten zijn namelijk geschreven als bescherming van de burger tegen de overheid, maar niet om aanspraken te geven op bescherming tegen andere burgers.