Vandaag de dag is de gemiddelde onschuldige internetgebruiker steeds vaker het slachtoffer van cybercriminaliteit. Deze maand nog ontfutselde Russische hackers maarliefst 1,2 miljard combinaties van gebruikersnamen en wachtwoorden en ook de phishing-pogingen om bankrekeningen te plunderen zijn helaas schering en inslag (zeker met de invoering van IBAN).
Ook bedrijven zijn steeds vaker de dupe van kwaadwillenden die achter hun digitale kroonjuwelen aanzitten. Vandaag heeft de Amerikaanse winkelketen Target aangekondigd haar winstverwachtingen te moeten bijstellen. Vanwege een zware cyberaanvaal in het tweede kwartaal van dit jaar zijn de gebruikersgegevens van maarliefst 40 miljoen klanten ontfutseld. Door de aanzienlijke kosten (in totaal 111 miljoen dollar) die Target heeft moeten maken voor ‘damage control’ en het dichten van het lek dat de hackers wisten te misbruiken, moet zij haar aandeelhouders een lager bedrag per aandeel uitkeren.
Ook in Nederland is er veel aandacht voor deze schadelijke ontwikkeling. In juni van dit jaar bleek uit een rapport van beveiligingsbedrijf McAfee nog dat cybercrime de Nederlandse schatkist maarliefst 8,8 miljard dollar per jaar kost. Naar aanleiding van Kamervragen over dit rapport heeft Minister Opstelten wederom aangegeven hoge prioriteit te geven aan het bestrijden van cybercriminaliteit. Het blijft echter de vraag in hoeverre de autoriteiten nieuwe ontwikkelingen in deze tak van criminaliteit kunnen voorspellen en zich daar tegen kunnen weren.