Nee, ik bedoel niet de doemdenker, maar de WK-kijkers die naar een uitzending kijken waarvoor niet de vereiste licentie is aangevraagd om de wedstrijden in het openbaar te mogen uitzenden.
Overmand door het gevoel van saamhorigheid en broederliefde dat tijdens een WK spontaan ontstaat, hebben kroegeigenaren wellicht gedacht dat het zonder licentie uitzenden van de WK wedstrijd gepaard zou gaan met enige coulance.
Niets is minder waar. Videma, de collectieve beheersorganisatie die zich sinds 2000 specialiseert in het bewaken en beschikbaar maken van vertoningsrechten op tv-beelden, heeft tijdens de eerste WK wedstrijd van Nederland een controle gehouden. Daaruit bleek dat de helft van de 1100 gecontroleerde kroegen in verschillende grote gemeenten niet beschikten over een licentie om de wedstrijden openbaar uit te mogen zenden.
Waarom is een licentie nodig?
Op grond van intellectuele eigendomsrechten, waaronder het auteursrecht, is alleen de rechthebbende van een tv-programma gerechtigd om deze openbaar te maken. Hiermee genereren zij immers hun inkomsten. Wereldvoetbalbond FIFA, organisator van het WK, is rechthebbende van de uitzendingen van de WK wedstrijden en heeft Videma aangewezen om in Nederland de uitzendrechten te bewaken. Videma fungeert daarbij als intermediair. Zij verschaft de licentienemer de noodzakelijke toestemming voor het vertonen van de WK- uitzending en de vergoeding die de licentienemer daarvoor betaalt, komt via Videma terecht bij de FIFA.
Iedereen die aldus in het openbaar (hotel, kroeg, café, restaurant enz.) de WK wedstrijden vertoont moet daarvoor in het bezit zijn van een “Videma-licentie.”
Wat als je geen licentie hebt?
De cafés die de wedstrijd Nederland- Spanje zonder licentie uitzonden konden alsnog een licentie kopen van gemiddeld € 250 per jaar (afhankelijk van de grote van de kroeg). Indien zij dit niet hebben gedaan lopen zij het risico dat Videma een sommatie zal sturen en in het uiterste geval naar de rechter zal stappen om alsnog de licentiekosten te vorderen en de inbreuk op het auteursrecht te verbieden. Daarbij zal Videma de kosten voor de gerechtelijke procedure op de kroegeigenaar proberen te verhalen.
Kroegeigenaren hebben massaal gekozen voor de eerste optie. Het aantal vrijwillige aanvragen is volgens een woordvoerder van Videma namelijk geëxplodeerd, de aanvraagpagina was zelfs enige tijd niet bereikbaar.
Opgepast
De buitendienst van Videma is ook tijdens de andere WK-wedstrijden van Nederland op pad gestuurd. Zo gaf Videma al aan dat tijdens de wedstrijden Nederland-Australie en Nederland-Chilli nog eens dertig controleurs de kroegen zouden afgaan. Aangezien verdere berichtgeving is uitgebleven, zullen waarschijnlijk de meeste kroegen inmiddels beschikken over de vereiste licentie.
Niet alleen de controleurs van Videma gaan als “televisiepolitie” te werk, ook collega-kroegeigenaren kijken over de schouder mee. Videma directeur Ad Heskens vertelt in een interview aan Metronieuws dat hij door kroegeigenaren die wel beschikken over een licentie is gebeld omdat zij genoeg hebben van de kroegeigenaren die niet (willen) betalen voor het uitzenden van de wedstrijden.
Volgens Eric van der Ploeg, woordvoerder van Videma is het hebben van geen licentie “eerder onwil dan onwetendheid”. Voorafgaand aan het WK zijn volgens hem alle horecagelegenheden aangeschreven en zijn zij op minimaal twee momenten geïnformeerd.
Of de wedstrijd Videma – Kroegeigenaren net als Nederland ook doorgaat naar de volgende ronde is nog niet bekend.
In het interview met Metronieuws zegt Videma-directeur Ad Heskens echter: “ Tijdens het WK is de verleiding om een tv in je bar neer te zetten natuurlijk wel heel erg groot. Daarom zijn wij nu extra gaan controleren.”
Aangezien het WK voor Nederland nog niet afgelopen zou dat gezien de uitspraak van Heskens ook gelden voor de controles op “Videma-licenties”.