020 530 0160

Minen van Bitcoins is inkomen volgens belastingdienst VS

Gepubliceerd op 1 april 2014 categorieën , , ,

De Amerikaanse belastingdienst (de IRS) heeft afgelopen week een richtlijn voor virtuele munteenheden/cryptocurrencies (als de Bitcoin of de Litecoin) uitgevaardigd, de IRS Bitcoin Tax Guidelines. Het komt er op neer dat de IRS de virtuele munteenheden gaat belasten als eigendom (en dus niet als valuta), waardoor het onder vermogenswinstbelasting (capital gains tax) zal vallen. Daarnaast wordt het minen van Bitcoins onder de inkomstenbelasting (vanwege het verkrijgen van nieuw inkomen) geschaard.

Zie hier de aankondiging van de IRS en de Notice (richtlijn).

Vermogenswinstbelasting en inkomstenbelasting
Dat een virtuele munteenheid onder de vermogenswinstbelasting wordt geplaatst is gunstig voor investeerders omdat deze belasting in de VS op 20% ligt in plaats van de kleine 40% op grond van de inkomstenbelasting. Investeerders beslissen zelf wanneer belasting wordt betaald. Het gaat namelijk om het moment dat er winst over de Bitcoins wordt gemaakt. Dus wanneer een bepaald aantal Bitcoins zijn aangeschaft en de waarde is gestegen, dient er belasting over de winst van deze waardestijging te worden betaald wanneer deze Bitcoins worden uitgegeven. Hiernaast is er voor investeerders eindelijk sprake van meer zekerheid omtrent hun investeringen in virtuele munteenheden.

Voor miners heeft deze richtlijn andere gevolgen. Zoals gezegd wordt het minen onder de inkomstenbelasting geplaatst. Een miner moet de waarde van een nieuwe Bitcoin vaststellen op het moment dat deze gemined is. Hierover moet inkomstenbelasting worden betaald. Maar wanneer deze Bitcoin in waarde stijgt en later verhandeld wordt, moet hierover ook vermogensbelasting betaald worden. Dit zal voor sommige miners tot (grote) problemen kunnen leiden.

Daarnaast heeft deze richtlijn voor het gewone gebruik van de Bitcoin (of elke andere virtuele munteenheid) wellicht een minder positieve uitwerking. Dit vanwege het verplicht bijhouden van elke transactie ten aanzien van de vermogenswinstbelasting. Bij elk ontvangst van een Bitcoin zal de waarde moeten worden omgerekend naar een andere bestaande valuta om zodoende de winst van het toegenomen vermogen te belasten. Dus wanneer iemand voor 10 dollar Bitcoins heeft gekocht en ditzelfde aantal gebruikt om iets ter waarde van 20 dollar aan te schaffen, moet die 10 dollar worden opgegeven als winst over het vermogen.

Nederland
De minister van financiën heeft vorig jaar aangegeven dat Bitcoin niet als elektronisch geld in de zin van de Wet financieel toezicht (Wft) kan worden gezien omdat het geen vordering op een uitgever vertegenwoordigd, hetgeen een van de vier gronden van de definitie elektronisch geld is. Wel heeft de minister aangegeven dat er belasting over Bitcoins moet worden betaald. ‘De omstandigheid dat de voordelen uit een dergelijke bron worden berekend aan de hand van een ander stelsel dan het in ons land geldende wettig betaalmiddel maakt dat niet anders. Ook een dergelijk voordeel in de vorm van een resultaat in Bitcoins zal leiden tot belastingheffing‘. Middels  het opnemen van ‘Bitcoins en andere virtuele betaalmiddelen’ in Box 3 onder overige bezittingen is het bezit van Bitcoins gekwalificeerd als vermogen.

Toekomst
Er zijn natuurlijk een aantal juridische haken en ogen aan de nieuwe richtlijn van de IRS en deze zal dan ook nog worden aangepast (bijvoorbeeld het omrekenen van elke transactie, dus ook bij kleine bedragen). Interessant is om te zien hoe er in Nederland (of op Europees niveau) wordt gereageerd en of de Nederlandse overheid (of de Europese Commissie) ook met bepaalde richtlijnen voor belasting van virtuele munteenheden zal komen. Het is m.i. in ieder geval noodzakelijk de juridische status van virtuele munteenheden in de nabije toekomst te expliciteren om zodoende een hoop problemen (denk aan de belastingdienst, advocaten en notarissen of consumenten onderling) te voorkomen. Daarnaast zal een duidelijke juridisch gekwalificeerde status ook positief van invloed zijn op het gebruik van virtuele munteenheden bij de gewone consument.

Auteur: Robert Kreuger

Bron: www.coindesk.com, www.digitaltrends.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen