ACM concludeert deze week dat T-Mobile niet handelt in strijd met netneutraliteit, door over de gratis internetverbinding die T-Mobile in de trein aanbiedt streamingdiensten zoals Spotify en Youtube te blokkeren. ACM had een onderzoek ingesteld naar de blokkade van deze diensten in bepaalde NS-treinen, omdat artikel 7.4a Telecommunicatiewet bepaalt dat aanbieders van openbare elektronische communicatiediensten en –netwerken in principe geen verkeer mogen belemmeren of vertragen.
Het netneutraliteitsartikel biedt echter ook vier uitzonderingen. Beperking of belemmering van bepaalde types verkeer is toegestaan, wanneer dat noodzakelijk is:
· Om de gevolgen van congestie te beperken, waarbij gelijke soorten verkeer gelijk behandeld moeten worden;
· Ten behoeve van de integriteit van het netwerk of de dienst;
· Om spam te blokkeren; of
· Ter uitvoering van een gerechtelijk bevel of wettelijk voorschrift.
ACM concludeert, mijns inziens terecht, dat T-Mobile zich met succes kan beroepen op de eerste uitzonderingsgrond: het voorkomen van congestie op het netwerk. De wifi-verbinding in de trein maakt gebruik van het 3G- en 2G-netwerk. Het 3G-netwerk heeft voldoende capaciteit om één of enkele gebruikers van een verbinding in staat te stellen om van streamingdiensten gebruik te maken. Wanneer echter een hele trein vol gebruikers van dezelfde 3G-verbinding gebruik moet maken, zal de maximale capaciteit van die verbinding snel bereikt worden, zodat de kwaliteit van de verbinding snel achteruit gaat.
Mocht T-Mobile voor deze verbinding gebruik gaan maken van het 4G-netwerk, is een beroep op deze uitzonderingsgrond nog steeds mogelijk. Het 4G-netwerk heeft een grotere capaciteit, dus T-Mobile zal in dat geval, bij een beroep op de uitzondering, vermoedelijk opnieuw moeten kunnen onderbouwen dat de capaciteit van de treinverbinding onvoldoende is.