Hoewel het aantal antwoorden op relevante TMC-Kamervragen vorige week op nul bleef steken, werden er wel interessante, nieuwe vragen op het kabinet afgevuurd. Zo werd er onder andere (weer) stilgestaan bij het plan van BREIN om individuele downloaders aan te pakken en werd ook de moeizame werkrelatie tussen het UWV en IBM onder de loep genomen. Laatstgenoemde bleek de reden te zijn achter de crash van de website ‘Werk.nl’ in 2013, waardoor de belangrijke overheidswebsite lange tijd niet beschikbaar was.
BREINs jacht op de individuele dowloader
In onze vorige blog vermeldden we al dat Sharon Gesthuizen (SP) de staatsecretaris van V&J om opheldering vroeg omtrent de boetes die BREIN van plan is om uit te delen aan de gebruikers van Popcorn time. Nu mengt ook D66-kamerlid Verhoeven zich in de discussie en richt zich tot Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie zelf.
Verhoeven neemt de Minister met name onder vuur met betrekking tot het systeem dat Brein gebruikt om uploaders van beschermde content te monitoren. Het idee is dat Brein IP-adressen van downloaders, inclusief hun downloadgedrag, in een enorme database gaat vastleggen. Uit de vraagstelling van Verhoeven blijkt (hoe kan het ook anders) dat hij zich zorgen maakt over de privacy van de gebruikers. Verhoeven wil onder meer weten of het is toegestaan om databases te creëren waarin IP-adressen van internetgebruikers zijn opgeslagen, of het College bescherming persoonsgegevens hiervan weet en of de Minister risico’s privacy-risico’s ziet bij het aanleggen van zulke databases. Verder is het Kamerlid benieuwd naar de mening van de Minister over het opsturen van schikkingsvoorstellen naar individuele downloaders en de bewijslast omtrent een IP-adres dat aan bepaald downloadgedrag is gekoppeld. Het spreekt voor zich dat we uitkijken naar de antwoorden van Van der Steur, die hopelijk nog voor het kerstreces volgen.
De software-soap rondom het UWV en IBM
Uit een artikel van Derk Stokmans (NRC) blijkt dat hard- en software gigant IBM bepaald niet goed in de smaak valt bij het UWV. Het overheidsorgaan kampte al langer met problemen met een door IBM ingericht systeem, wat uiteindelijk leidde tot een grote crash in 2013 waardoor werkzoekend Nederland bijna twee weken lang niet terecht kon op www.werk.nl.
Het UWV constateerde naar aanleiding van een intern onderzoek dat de hard- en software van IBM niet bestand was tegen het grote aantal bezoekers van de site. In een vertrouwelijke memo van vóór de crash werd al vermeld dat de software van IBM gedateerd was en de servers de stroom bezoekers amper aankonden. Daarnaast moest de software van IBM handmatig worden geüpdatet, waardoor kosten hoog opliepen.
Nadat de maat vol was bij de UWV-top werd een andere softwareleverancier benaderd, dat een op maat gemaakt systeem leek te kunnen leveren. Toch zette het UWV de samenwerking met IBM voort, waardoor Kamerleden Oosenbrug en Vermeij (PvdA) zich nu afvragen hoe dit traject precies is verlopen en of er sprake is van een ‘vendor lock-in’. Verder willen de Kamerleden weten of er in het vervolg door (semi-)overheid niet beter kan worden gekozen voor een softwaresysteem met open standaarden, waardoor organisaties vrijer zijn bij de keuze van een softwareleverancier.
Overige nieuwe vragen
Vorige week passeerden ook nog andere nieuwe vragen van Kamerleden de revue: zo vroeg D66-lid Verhoeven – net als PVV-kamerlid Madlener- om uitleg over het verzamelen van privé-data door autofabrikanten en verbaasde PVV’er Martin Bosman zich over de uitspraken van NPO-voorzitter Henk Hagoort met betrekking tot de ‘klimaatcampagne’ van de publieke omroep.
Antwoorden op alle nieuwe vragen kunt u – zoals u van ons gewend bent – verwachten in deze rubriek.
Met dank aan Ron Lamme