De belangrijkste onderwerpen die vorige week in de Tweede Kamer zijn besproken zijn vooral de misleiding door vergelijkingswebsites omtrent groene stroom, het opvragen van gegevens door het CBS, het hacken van passagiersvliegtuigen en het straffen naar aanleiding van de IS-tweet.
Misleidende energievergelijkingswebsites
Allereerst heeft Kamerlid Smaling vragen gesteld naar aanleiding van een artikel waaruit bleek dat energievergelijkingswebsites misleidend zijn voor de van energieleverancier wisselende klant die geïnteresseerd is in duurzame energie. Smaling vraagt of de minister deze conclusie onderschrijft en of er maatregelen zullen worden genomen die de consument helpen bij het maken van een goede vergelijking. Daarnaast wordt de minister gevraagd of hij bekend is met de vergoeding van 70 euro die de vergelijkingswebsites per overstapper ontvangt en of de stelling juist is dat energieleveranciers goedkope energie uit kolencentrales inkopen en deze vervolgens als groene energie verkopen.
Minister Kamp geeft niet direct antwoord op de vraag van het Kamerlid, maar verwijst naar een eerder onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarbij werd geconcludeerd dat van misleiding geen sprake was bij de vergelijkingswebsites. Het is aan de ACM om te beoordelen of er thans sprake is van handelen in strijd met de regels over oneerlijke handelspraktijken, stelt de minister. Verder geeft hij aan dat het verdienmodel per website kan verschillen en dat het wenselijk is jegens de consument om transparant te zijn over het verdienmodel van de betreffende website. Daarbij bestaat de kans dat een verdienmodel van invloed kan zijn op de onafhankelijkheid van een vergelijkingswebsite.
Het is volgens de minister niet mogelijk dat grijze stroom “vergroend” wordt, wel is het gebruikelijk dat gecertificeerde groene stroom fysiek samen met de grijze stroom vervoerd wordt. Hierbij raken de twee typen stroom met elkaar vermengd en in het vervolg is het niet mogelijk om deze typen van elkaar te scheiden.
Nieuwe vragen
Nieuwe vragen kwamen er vorige week naar gesteld naar aanleiding van het bericht dat het CBS individuele gegevens wil ontvangen van jeugdzorgverleners, over de toenemende kans op hacken van passagiersvliegtuigen van buitenaf en over het alsnog straffen van de ambtenaar wegens de IS-tweet die hij plaatste.
Volgende week zal deze rubriek opnieuw verschijnen met nieuwe Kamervragen en -antworden uit Den Haag.
Met dank aan: Darya Bondarchuk