020 530 0160

Ondertussen in Den Haag – Facebook en Ddos-aanval

Gepubliceerd op 17 februari 2015 categorieën 

In de Tweede Kamer werden vorige week vragen over Facebook beantwoord, en werden nieuwe vragen gesteld over het privacybeleid van Facebook. Daarnaast kwam de Ddos-aanval op de website rijksoverheid.nl ter sprake.

Facebook
Op 29 januari 2015 heeft het kamerlid Verhoeven (D66) aan Staatssecretaris Teeven vragen gesteld over het bericht “Facebook maakt korte metten met beschermde foto’s”. Facebook zou het gebruik van de Reclaim app, waarmee gebruikers foto’s kunnen voorzien van een watermerk, tegenwerken en blokkeren. Volgens Teeven is deze app inmiddels weer bruikbaar.

 

Daarnaast vroeg Verhoeven aan de Staatssecretaris wat de reden is dat Duitse gebruikers van Facebook wél toestemming moeten geven voor het gebruik van foto’s en persoonlijke gegevens, en Nederlandse niet. Teven kan deze vraag nog niet beantwoorden, omdat het Cbp nog onderzoekt welke gevolgen de nieuwe voorwaarden hebben voor de privacy van Facebook gebruikers in Nederland. Teeven wacht de resultaten voor het onderzoek ook af om te beoordelen of een Facebook gebruiker een goed geïnformeerde en expliciete keuze kan maken over het gebruik van zijn of haar foto’s en persoonlijke gegevens in advertenties door Facebook.


Nieuwe vragen
Vorige week werden door het kamerlid Oosenbrug (PvdA) nieuwe vragen gesteld over Facebook, ditmaal over een
politieke reactie op het privacy beleid van Facebook. Zij vroeg zich af of Staatssecretaris Teeven van mening is dat de Europese landen samen moeten optrekken in de verdediging van privacy, in het bijzonder als het gaat om grote buitenlandse bedrijven. Daarnaast vroeg Oosenbrug aan Teeven of hij ook zorgen heeft over het privacy beleid van Facebook, en of hij zijn zorgen in een persoonlijk gesprek zou willen uiten. Facebooks privacy beleid is al eerder onderwerp van kamervragen geweest, zie onze eerdere blogs in deze rubriek (hier en hier).

Daarnaast werden er vragen gesteld over het feit dat de website www.rijksoverheid.nl de dupe was van een Ddos-aanval. Het lid Dijkhoff (VVD) vroeg aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie of er meer bekend is over de achtergrond van de aanval, of er sprake was van een ingekochte ‘pesterij’ om de sites plat te leggen of dat het mogelijk een rookgordijn was om een hack of andere bestemming te verhullen. Daarnaast vroeg het kamerlid of het essentieel is dat websites als rijksoverheid.nl te allen tijde beschikbaar zijn voor het publiek, en in hoeverre het bieden van een back-up in geval van een cyberaanval soelaas kan bieden aan het publiek.

De antwoorden op deze vragen zullen binnenkort op deze blog verschijnen.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen