020 530 0160

Socialmediabericht met ontslag tot gevolg

Gepubliceerd op 14 januari 2015 categorieën , ,

Pas op met wat je allemaal op social media zet, iedereen kan het zien.” De meeste van jullie zullen deze goedbedoelde waarschuwing vast wel eens om de oren hebben gekregen. Niet geheel onterecht, zo blijkt maar weer.

Vandaag verscheen het nieuwsbericht dat er steeds vaker ontslagenen vallen wegens misstappen op social media. Het betreft niet alleen misplaatste opmerkingen die de werkgever, werksfeer of collega’s betreffen ook andere grievende uitingen kunnen ontslag tot gevolg hebben. De werkgever wordt in de meeste gevallen ingelicht door  andere gebruikers van het medium waaronder ook collega’s van de werknemer met zij ‘bevriend’ zijn op social media. Soms gaat dit zelfs gepaard met het verzoek aan de werkgever de betreffende werknemer te ontslaan.

Zo plaatste een beveiliger op de Rotterdamse tram een Facebook-bericht dat betrekking had op de Ebola-epidemie. “Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland”, postte hij onder meer. Een andere Facebook gebruiker heeft een screenshot van deze uitlating aan de werkgever gestuurd die hem op staande voet heeft ontslagen.  

Het betreft niet altijd kwetsende uitingen op social media die de reden voor het ontslag van een werknemer vormen. In een ander geval waren op Facebook geplaatste foto’s de aanleiding om de werknemer te ontslaan. De betreffende werknemer werkte als verpleegster in een ziekenhuis. Tijdens haar nachtdienst heeft zij foto’s laten maken van haar dochter ten behoeve van haar portfolio voor een Miss verkiezing. Voor de foto’s heeft de werkneemster haar dochter laten poseren in een uniform van het ziekenhuis gecombineerd met een sjerp van de Miss verkiezing. Deze foto’s zijn vervolgens op Facebook geplaatst. Het ziekenhuis heeft de werkneemster ontslagen omdat onder meer de foto’s een schending van de privacy van patiënten opleverde en omdat de verpleegster tegen collega’s zou hebben gezegd dat ze toestemming had voor de foto’s, terwijl dit niet het geval zou zijn. De rechter vond het ontslag gezien de vertrouwensbreuk terecht en oordeelde dat de verpleegster geen recht op een ontslagvergoeding had.

Dergelijke uitingen op social media kunnen het imago van de werkgever schaden, waardoor zij zich genoodzaakt zien de betreffende werknemer te ontslaan. Het internet kan grievende uitingen immers wijd verspreiden waardoor zij een eigen leven kunnen gaan lijden.

DAS juridisch dienstverlener zou in 2014 driehonderd zaken hebben gehad waarbij uitingen op sociale media een van de redenen vormden om een werknemer te ontslaan. In zeventig van deze gevallen waren de uitingen dermate ernstig dat deze op zichzelf al voldoende waren de werknemer te ontslaan. Ook andere juridische dienstverleners zien een stijgende lijn in ontslagzaken waarbij de aanleiding een misstap op social media betreft.

Buiten dat deze grievende uitingen aldus ontslag tot gevolg kunnen hebben, kunnen deze uitingen ook onrechtmatig zijn indien in het bericht op social media een persoon – bijvoorbeeld een collega of de persoon van leidinggevende – onnodig wordt gekwetst en/of geschaad. In dat geval is echter de vrijheid van meningsuiting in het geding en die zal vermoedelijk in veel van deze gevallen prevaleren.

Een impulsief of onschuldig lijkend bericht op social media kan dus vergaande gevolgen hebben. Denk dus goed na waar je bijvoorbeeld die 140 leestekens aan besteedt.

foto via: ad.nl

Bron: Volkskrant.nl/tech
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen