020 530 0160

Apple vs FBI – The saga continues

Gepubliceerd op 3 maart 2016 categorieën , , ,

Eerder schreven we over de strijd tussen Apple en de FBI die momenteel gaande is in de Verenigde Staten. Kort gezegd gaat het om het volgende: de FBI heeft beschikking gekregen over een iPhone die is gebruikt door een van de daders van de ‘San Bernardino shooting’, en heeft via de rechter toegang geprobeerd te verkrijgen tot de versleutelde inhoud van deze telefoon. De twee grote belangen die in de zaak spelen zijn enerzijds het privacybelang van Apple-gebruikers, en anderzijds het belang van de FBI (en de slachtoffers van de shooting) bij het verkrijgen van informatie over deze schietpartij.

Interessant in dat opzicht is dat afgelopen maandag het verzoek van Amerikaanse opsporingsinstanties om Apple op te dragen een iPhone te kraken is afgewezen door een federale rechter in New York. Hoewel deze zaak geen verband houdt met de ‘San Bernardino shooting’ (het gaat in deze zaak om een iPhone van een drugsdealer), wordt deze zaak als steun in de rug van Apple gezien. De rechter overwoog in de zaak immers dat het beroep van de opsporingsinstantie ‘onpraktisch en overdreven’ was en dat daarbij een te brede interpretatie van de All Writs Act werd gehanteerd. Volgens hem is het immers niet aan de rechter (maar aan de wetgever) om invloedrijke beslissingen over de privacy van burgers en beveiliging van electronica te nemen.

Eergisteren stonden beide partijen tegenover elkaar voor het Congress tijdens een hoorzitting van de Justitiecommissie inzake het hackverzoek van de FBI. Apple herhaalde zijn standpunt: het kraken van de iPhone zou de beveiliging van alle iPhones verzwakken, aangezien er hierdoor als het ware een ‘backdoor’ in de iPhone zou worden gebouwd. Dit zou volgens Apple een gevaarlijk precedent kunnen scheppen en dus zeer onwenselijk zijn.

FBI-directeur James Comey gaf deze precedentwerking ook toe, maar focust zich meer op de ‘pijn van de slachtoffers van de schietpartij’. Hij stelt daarbij dat de zaak primair ziet op het verkrijgen van inlichtingen over de schietpartij en dat Apple dus gewoon moet meewerken aan het verzoek. Hij doet dit onder verwijzing naar woorden van zijn vrouw: “It’s not about you dear”. Op 22 maart staan de FBI en Apple wederom voor de rechter. Wordt vervolgd dus..

Bron: nu.nl, nos.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen