De Autoriteit Consument en Markt (‘ACM’) heeft vastgesteld dat de NS in strijd handelt met de in de Telecommunicatiewet (‘Tw.’) verankerde netneutraliteit. Dit heeft een medewerker van de ACM aan PCM gemeld.
Door op het WiFi-netwerk dat de NS in haar treinen exploiteert onder meer de toegang tot websites als The Pirate Bay en Torrentfreak te blokkeren, worden de beginselen van netneutraliteit geschonden. Op grond van artikel 7.4a Tw. mag de aanbieder van een internettoegangsdienst dergelijke diensten of toepassingen namelijk niet zomaar belemmeren of blokkeren.
Eerder kwam T-Mobile, de partij die tot 1 april de WiFi-netwerken in de treinen beheerde, al in het nieuws doordat zij streamingdiensten als Netflix en Spotify voor de reizigers van de NS op zwart zette. Destijds oordeelde ACM echter dat de internetaanbieder dit mocht doen, nu zij zich kon beroepen op één van de uitzonderingen op het netneutraliteitsbeginsel. Volgens artikel 7.4a Tw. is het namelijk toegestaan om bepaalde diensten te blokkeren als dat nodig is om congestie van het netwerk tegen te gaan. Het is begrijpelijk dat, als treinreizigers massaal House of Cards gaan streamen, het netwerk in de trein overbelast raakt door Netflix toegankelijk te houden.
Voor het blokkeren van reguliere – legale – websites zoals de NS nu heeft gedaan, is echter geen uitzondering mogelijk. Als handhaver van de Telecommunicatiewet is ACM daarom gerechtigd om handhavend op te treden. Het is vooralsnog onduidelijk of de waakhond een dwangsom op wil leggen of van een andere bevoegdheid gebruik zal maken. Het ligt echter in de rede dat de ACM eerst in gesprek zal treden met de NS, zoals bijvoorbeeld in het geval van de ‘Sizz-app’ van RTL in het verleden ook is gebeurd.
Hoogstwaarschijnlijk zal de NS na dergelijke gesprekken met ACM de betrokken websites weer voor haar reizigers toegankelijk maken en keert de rust weder. Het wordt echter pas echt interessant als de NS zich niet bij het oordeel van ACM neerlegt en de handhaver wordt gedwongen om voor het eerst een besluit te nemen waarin zij artikel 7.4a toepast. Dit zou een unicum zijn en kan zeer interessant worden in het licht van de Europese discussie die momenteel op het gebied van netneutraliteit speelt. Uiteraard houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen in deze kwestie.