Jean-Claude Juncker heeft gisterochtend in het Europees Parlement zijn laatste Staat van de Unie gegeven. In zijn toespraak heeft Juncker mede verklaard dat de Europese Commissie nieuwe regels voor gaat stellen om terroristische inhoud van het internet te verwijderen.
“Europeanen verwachten dat de Unie hun veiligheid biedt. Daarom stelt de Commissie vandaag nieuwe regels voor om terroristische content binnen een uur van internet te verwijderen – een uur is namelijk de kritieke termijn, waarbinnen de grootste schade kan worden aangericht.”
Deze nieuwe regels zullen moeten gaan gelden voor elk bedrijf dat online diensten aanbiedt in de Europese Unie, ongeacht waar het bedrijf is gevestigd. Grote bedrijven als Google, Facebook en Twitter zullen dus aan deze nieuwe regels moeten voldoen, maar voor kleine bedrijven wordt geen uitzondering gemaakt. In het voorstel zullen bedrijven een flinke druk voelen om aan deze nieuwe regels te voldoen. Indien terroristische inhoud systematisch niet wordt verwijderd kunnen er boetes tot 4% van de wereldwijde omzet van het laatste boekjaar worden opgelegd.
Geheel onverwacht zijn deze nieuwe regels overigens niet. In maart van dit jaar heeft de Europese Commissie al aanbevelingen gedaan aan bedrijven om terroristische inhoud binnen een uur te verwijderen. Desondanks zullen deze nieuwe regels ongetwijfeld een grote impact op bedrijven hebben. Van bedrijven wordt verwacht dat ze proactieve instrumenten in zullen zetten om terroristische inhoud tegen te gaan. Op de vraag wat onder terroristische content moet worden geschaard stelt de Commissie dat bedrijven berichten in context moeten kunnen plaatsen. Berichten met educatieve, journalistieke of onderzoeksdoeleinde zullen niet door dit verbod getroffen moeten worden.
Deze nieuwe regels zullen bedrijven in een lastig pakket kunnen brengen. Zo hebben algoritmes van Facebook in 2016 onterecht een historische foto van een naakt meisje in de Vietnam oorlog gecensureerd, wat voor veel ophef heeft gezorgd. Met het verwijderen van video’s van het conflict in Syrië heeft YouTube mogelijk bewijsmateriaal over chemische aanvallen verwijderd, en ook Twitter zou al enige tijd worstelen met het onderscheiden van terroristische inhoud.
Bedrijven worden verplicht waarborgen te introduceren om onze fundamentele rechten te beschermen, waaronder vrijheid op meningsuiting en informatievoorziening. Door binnen een uur berichten verwijderd te moeten hebben, met het risico een hoge boete opgelegd te krijgen, zullen bedrijven motivatie hebben om content zo snel mogelijk te verwijderen. In hoeverre dit te combineren is met het beschermen van het recht op vrijheid van meningsuiting en informatievoorziening zal moeten blijken.
Met dank aan Edo Hoogervorst