020 530 0160

Zoetermeer hoeft architecten niet te noemen

Gepubliceerd op 3 juni 2005 categorieën 

Architenbureau Zwarts & Jansma Architecten B.V. heeft niet gedaan gekregen dat de Gemeente Zoetermeer en Holland Rail Consult Holding B.V. voortaan het viaduct Westergo over de A12 openbaar moeten maken als ontwerp van Zwart & Jansma. Deze architecten hadden de brug bij een prijsvraag als ontwerp ingediend.  De Gemeente vond het ontwerp aanvankelijk zeer interessant. Uit nadere bestudering zou echter zijn gebleken dat de constructie van het viaduct onvoldoende stijf (stevig) is. Uiteindelijk heeft Holland Rail Consult een aangepast ontwerp gemaakt en het viaduct gebouwd. In zijn vonnis van 31 mei 2005 besliste de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ‘s-Gravenhage dat voorshands het viaduct wel een nabootsing is van het ontwerp van Zwart & Jansma, maar mogelijk geen voor de hand liggende technische uitwerking ervan. Dat de moet de rechter in een bodemprocedure maar beslissen.


Het vonnis roept boeiende auteursrechtelijke vragen op. De rechter suggereert dat in het gerealiseerde viaduct alle auteursrechtelijke relevante trekken van het ontwerp van Zwart & Jansma in samenhang terugkomen, waaraan Holland Railconsult slechts nieuwe technische elementen heeft toegevoegd. Verdedigbaar is dat daarmee sowieso sprake moet zijn van een zogenaamde verveelvoudiging in gewijzigde vorm ten aanzien waarvan Zwart & Jansma inderdaad rechten hebben, en niet van een nieuw viaduct, waarvan de rechten los staan van het oorspronkelijke ontwerp.


 


 


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen