020 530 0160

Zender De Mol mag geen Tien heten

Gepubliceerd op 2 juni 2005 categorieën 

Talpa mag geen gebruik maken van de naam ‘TIEN’ voor zijn nieuwe televisiezender. Dit heeft de rechtbank te Utrecht vandaag beslist in een kort geding dat TV10 tegen Talpa had aangespannen.


TV10 is sinds 1989 houder van het gelijkluidende merk TV10. Talpa wil vanaf augustus 2005 gaan uitzenden onder de naam TIEN. TV10 verzet zich daartegen. De voorzieningenrechter oordeelt dat TV10 een geldig merk is en dat de naam TIEN daarop inbreuk maakt. TV10 is haar merk in de afgelopen jaren blijven gebruiken voor de commerciële exploitatie van haar televisieuitzendrechten. Het merk is dus niet vervallen.


Volgens de rechter heeft het merk ook voldoende onderscheidend vermogen en is het niet louter beschrijvend:


“Aan dit alles doet niet af dat een afkorting in combinatie met een cijfer niet ongebruikelijk is om een bepaalde televisiezender aan te duiden. Ook niet indien het cijfer niet de bedoeling heeft een zendernummer te claimen. Een en ander brengt tegen de achter-grond van het voorgaande niet mee dat het merk TV10 louter beschrijvend is, maar voldoende onderscheidend vermogen heeft.”


Als Talpa het teken TIEN zou blijven gebruiken, is er gevaar voor verwarring, niet alleen bij afnemers van reclamezendtijd maar ook bij het brede televisiekijkende publiek. TV 10 heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat ook nu al na bekendmaking van de plannen van Talpa verwarring is ontstaan en TV 10 door het publiek wordt geassocieerd met Talpa. Talpa wordt daarom verboden de naam TIEN te gebruiken.


Eerder schreef ik in mijn column voor Emerce al dat aannemelijk was dat De Mol zijn geliefde naam moest opgeven.


Lees hier de uitspraak.

Bron: Rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen