020 530 0160

XS4ALL vs. Ab.Fab (spam)

Gepubliceerd op 12 maart 2004 categorieën 

Ab.Fab hield zich bezig met Direct Marketing en stuurde e-mails naar klanten van XS4ALL. XS4ALL zag dit als spam en eiste een verbod op de mailings.


Het Hof Amsterdam oordeelde in hoger beroep dat e-mail niet onder ‘automatische oproepsystemen zonder menselijke tussenkomst’ viel. Een beroep op de toen nog niet geïmplementeerde Privacyrichtlijn was niet mogelijk. Ook was er geen sprake van schending van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Tegenover het belang van Ab.Fab stonden geen zwaarder wegende belangen als bedoeld in artikel 8 aanhef en onder f Wbp. Ook het beroep op inbreuk op eigendomsrecht faalde daar. Hoewel XS4ALL had aangegeven geen ongewenste e-mail te willen doorgeven waren de kosten minimaal en trad er geen overbelasting van het netwerk op. Bij de Hoge Raad in cassatie slaagde het beroep op het eigendomsrecht. Volgens de Hoge Raad is het — kort gezegd — onrechtmatig gebruik te maken van andermans eigendommen zonder diens toestemming, behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.


Lees hier het arrest van de Hoge Raad d.d. 12 maart 2004.


Lees hier het arrest van het Hof Amsterdam d.d. 18 juli 2002.

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen